Ambasada Olandei: Haga vrea să prevină exploatarea muncitorilor români
„Olanda nu va încălca principiul liberei circulaţii pe piaţa muncii. Autorităţile olandeze vor corecta efectele secundare negative ale liberei circulaţii pe piaţa muncii şi, în acest sens, îşi vor întări cooperarea cu România pentru a rezolva problema angajaţilor de rea-credinţă şi pentru a preveni exploatarea muncitorilor”, a declarat misiunea diplomatică, în replică la protestul liderului PVV Geert Wilders faţă de deschiderea frontierelor olandeze pentru muncitorii români şi bulgari, de la 1 ianuarie 2014.
Liderul Partidul Libertăţii (PVV, extremă dreapta) Geert Wilders a protestat, luni, la Ambasada României de la Haga faţă de deschiderea frontierelor olandeze pentru muncitori români şi bulgari, relatează site-ul NLTimes.nl.
Potrivit site-ului, Wilders a venit la ambasadă să înmâneze o scrisoare în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la venirea a românilor şi bulgarilor, care vor putea munci începând de la 1 ianuarie 2014 fără restricţii pe piaţa olandeză. El a fost primit la ambasadă. După întâlnire, liderul formaţiunii antiimigrare a declarat că a fost „primit bine” şi că românii l-au ascultat.
Liderul extremist a venit la ambasadă cu un indicator rutier pe care se putea citi mesajul „Accesul interzis” în olandeză şi română. Acestuia nu i s-a permis să intre în ambasadă cu indicatorul. Când a sosit la sediul ambasadei, el a plasat semnul pe stradă, în faţa misiunii româneşti.
Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale Lodewijk Asscher „să vină de la summitul european (n.r. – dedicat locurilor de muncă pentru imigranţi) şi să spună că ne-am răzgândit şi că românii şi bulgarii nu sunt bineveniţi în Olanda după 1 ianuarie” 2014, a declarat Wilders. Populaţia olandeză este îngrijorată, aproape trei sferturi afirmă că se teme de o creştere a nivelului infracţionalităţii şi a presiunii asupra pieţei muncii, a apreciat liderul PVV.
De altfel, Asscher a declarat la acest summit, care s-a desfăşurat, luni, la Haga, că va iniţia o cercetare pentru a verifica nemulţumirile olandezilor, care se plâng că rămân fără locuri de muncă din cauza muncitorilor est-europeni care acceptă salarii mai mici, notează Dutchnews.pl.
Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale speră că rezultatele acestei cercetări vor convinge Comisia Europeană să ia măsuri pentru a reduce migraţia muncitorilor în interiorul UE.