Ambasada României în Italia spune că intervine pentru ca românii să nu rămână abuziv fără maşini

Economica.net
09 12. 2018
carabinieri_87897300

„Autorităţile române urmăresc cu atenţie subiectul modificărilor legislative introduse în legislaţia rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene de resort pentru a obţine clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative. Misiunea diplomatică de la Roma şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români şi vor acorda asistenţă consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informaţii cu privire la noile reglementări”, evidenţiază comunicatul MAE.

Totodată, MAE român precizează că „evaluează măsurile luate de autorităţile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene relevantă şi nu afectează drepturile cetăţenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetăţenilor români rezidenţi în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilităţi ale normelor recent introduse cu legislaţia europeană”.

Demersurile MAE vizează asigurarea că acţiunile autorităţilor italiene nu aduc atingere liberei circulaţii şi a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene, se adaugă în comunicat.

„Totodată, reamintim cetăţenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectaţi de un caz de încălcare a legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui alt stat membru, pot apela la asistenţa oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluţionare a problemelor antrenate de nerespectarea legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui stat membru, astfel:

– prin completarea formularului on line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm

– prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro

– la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374300270 sau din România: 0800672507″, se mai menţionează în comunicatul MAE

Ce s-a modificat

Codul rutier a fost modificat în Italia, astfel că persoanele care au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile nu mai au voie să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Presa relatează cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi amendaţi, potrivit agenţiei române de ştiri News.ro

 

Conform relatărilor, la Florenţa, poliţiştii au oprit un Audi cu plăcuţe de înmatriculare româneşti, iar în urma verificării documentelor şoferul român a primit o amendă de 498,40 euro. Un alt şofer român a primit o amendă de 1.112 euro pe raza oraşului Ravenna. Certificatul de înmatriculare i-a fost confiscat şi i-a fost pus sechestru pe maşină, scrie o publicaţie de limbă română din Italia.

Ambasada României în Italia a anunţat vineri pe pagina de Facebok modificarea Codului Rutier italian, în conformitate cu Legea nr. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018.

Modificările anunţate sunt:

– Articolul 29-bis al Legii nr. 132 aduce modificări art. 93 (referitor, între altele, la cartea de circulaţie a vehiculului), art. 132 (privind circulaţia vehiculelor înmatriculate în străinătate) şi art. 196 (privind solidaritatea în cazul încălcărilor care se pedepsesc cu sancţiuni administrative pecuniare) din Codul Rutier.

– Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de şaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicţie anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat, pentru care vă rugăm să faceţi referire la textul integral al legii.

– Pentru cazurile de încălcare a interdicţiei de circulaţie a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 şi 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicţia de circulaţie pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracţiunii, nu au fost îndeplinite formalităţile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat.

– Articolul 132 al Codului Rutier prevede că vehiculul înmatriculat în străinătate, pentru care au fost îndeplinite formalităţile vamale şi cele prevăzute de articolul 53 Cod Rutier, poate circula în Italia un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligaţiilor vamale şi plata taxelor de vânzare-cumpărare. După încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie să solicite autorităţilor italiene competente o foaie de parcurs şi înregistrarea vehiculului pentru a putea părăsi teritoriul italian. Sancţiunile prevăzute pentru încălcarea dispoziţiilor articolului 132 sunt aceleaşi ca la articolul 93.

– Articolul 196 conţine precizări în legătură cu cei cărora le revine, în mod solidar, responsabilitatea în cazul încălcării dispoziţiilor Codului Rutier privind circulaţia vehiculelor înmatriculate în străinătate.

Dacă noi românii suntem cetăţeni europeni, atunci cu ce ne ajută Comunitatea Europeană dacă noi nu putem circula cu maşinile înregistrate în România pe teritoriul altor state europene ???”, este unul dintre comentariile la postare.

„Esti aici in Italia, trebuie sa respecti legile de aici”, este un alt punct de vedere.

„În loc sa ne traduceti legea nu ati putea sa va faceti treaba pentru care sinteti platiti, adica sa aparati interesele romanilor peste hotare?”, spune un alt român.

Alţii cer simplificarea procedurilor de radiere a maşinilor înmatriculate în ţară. Nu puţini sunt cei care caută portiţe de scăpare interpretând legea într-un mod care să le ofere soluţii favorabile.