Nikolai Gluşkov, fost partener de afaceri al oligarhului rus Boris Berezovski transformat în adversar al Kremlinului, a fost găsit mort în locuinţa sa din vestul Londrei la 12 martie 2018. Potrivit poliţiei, el a murit în urma unei ”compresii la nivelul gâtului”.
”Aproape o lună a trecut de la moartea domnului Gluşkov şi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Serghei şi Iuliei Skripal, britanicii nu au furnizat nicio informaţie”, a indicat ambasada rusă într-un comunicat. „Având în vedere numeroasele (sale) cereri, ambasada consideră că este ceva „deliberat”.
Ambasada explică faptul că Ministerul Afacerilor Externe britanic a sfătuit-o să se adreseze poliţiei. ”Ambasadorul, bazându-se pe sfatul Foreign Office, intenţionează să solicite o întâlnire cu şeful poliţiei pentru a invita partea britanică să ne furnizeze informaţii detaliate cu privire la anchetă”, se spune în comunicat. „Pentru Rusia, această crimă are atât o dimensiune politică, cât şi una penală”.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe britanic a informat ambasada cu privire la refuzul dat solicitării de viză a nepoatei lui Serghei Skripal, care a vrut să se deplaseze în vizită la rude în Regatul Unit. Dar nota ministerului este „o formalitate” şi „nu răspunde la întrebările adresate de ambasada noastră”, estimează aceasta din urmă. Decizia de a refuza viza este „dezamăgitoare” şi „motivată politic”, potrivit ambasadei.
Găsiţi otrăviţi la 4 martie în Salisbury (sud-vestul Angliei) Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, 33 de ani, sunt încă în spital, dar nu mai sunt în stare critică. Londra acuză Moscova de otrăvirea celor doi, ceea ce Rusia neagă categoric. Cazul a provocat o criză diplomatică gravă între Moscova şi Occident, care a sprijinit Regatul Unit.
Potrivit publicaţiei Sunday Times, lui Skripal şi fiicei sale li s-ar putea oferi noi identităţi şi o nouă viaţă în Statele Unite, în timp ce Sunday Telegraph sugerează că ei ar putea beneficia de un sistem de protecţie a martorilor.
Şeful Foreign Office, Boris Johnson, a criticat duminică în Sunday Times ”valul de prostii” ale Rusiei şi l-a acuzat pe liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, că este ”idiotul util al Kremlinului”, pentru că a pus la îndoială responsabilitatea rusă în otrăvirea lui Skripal şi a făcut apel la prudenţă.