Ambasador: Germania alocă în acest an un milion de euro pentru promovarea învăţământului în limba germană în România

Economica.net
24 09. 2016
hans_lauk_59834700
Werner Hans Lauk a afirmat că această finanţare este o consecinţă a „sfaturilor valoroase” primite de la deputatul german Christoph Bergner, prezent la manifestarea de la Reghin, care a fost Însărcinat al Guvernului Federal pentru problemele imigranţilor şi ale minorităţilor naţionale şi care a militat pentru menţinerea şcolilor în care limba germană era predată la nivel de limbă maternă.
 
„Din sfatul dumneavoastră a luat naştere acţiunea orientată spre viitor! Dumneavoastră, dragă domnule dr. Bergner, aţi fost, alături de colegul dumneavoastră dr. Bernd Fabritius şi de alţi deputaţi, una din forţele decisive ce au angrenat o decizie politică greu imaginabilă până la acea dată: Bundestagul german a decis într-adevăr promovarea şi stabilizarea învăţământului în limba germană maternă în Transilvania şi în întreaga Românie prin intermediul unei finanţări substanţiale din bugetul Ministerului Federal al Afacerilor Externe. Motiv pentru care programul co-iniţiat de dumneavoastră va fi pus în acţiune deja în a doua jumătate a anului. Dacă în 2015 erau disponibili 750.000 euro, anul acesta este vorba chiar de un milion de euro. După cum ştiţi, subvenţiile acordate de stat pentru educaţie şi cultură nu reprezintă niciodată simple subvenţii, ci sunt întotdeauna investiţii în bunul cel mai de preţ pe care un stat în deţine: cetăţenii săi, mai cu seamă tânăra viitoare generaţie”, a afirmat ambasadorul german.
 
Werner Hans Lauk a mai anunţat, la Reghin, că la finele acestui an se va retrage la pensie şi că această întrunire a saşilor este ultima la care participă în calitate de diplomat.
 
„După trei ani şi jumătate petrecuţi în România, ani plini de evenimente, foarte interesanţi şi fascinanţi, însă, înainte de toate, foarte frumoşi – nu în ultimul rând datorită ospitalităţii dumneavoastră – mă voi retrage, la pensie, la finele anului 2016. Această ediţie a întâlnirii saşilor este, aşadar, ultima la care particip în calitate de ambasador al Germaniei. De aceea, doresc să vă spun cât de impresionant, emoţionant şi bucuros a fost faptul că am cunoscut în mod intens saşii transilvăneni şi întreaga minoritate germană din România şi comunitatea acesteia. Nu voi uita niciodată aceste experienţe care m-au îmbogăţit spiritual”, a declarat ambasadorul.
Werner Hans Lauk a ţinut să îşi arate recunoştinţa faţă de Forumul Democrat al Germanilor din România şi i-a mulţumit deputatului Ovidiu Ganţ pentru „ideile bune, pentru unele iniţiative bune, pentru această perioadă marcată de o excelentă colaborare şi o deosebită încredere”.
 
„Să poţi avea încredere într-un politician este un bun poate mai de preţ în România decât în altă parte. Rezultatele dumneavoastră la alegerile din ultimii ani au demonstrat din nou, domnule deputat Ganţ, că vă bucuraţi de mare respect mult în afara graniţelor comunităţilor minorităţii germane, care formează, în mod firesc, electoratul dumneavoastră fidel şi solidar. Dumneavoastră vă bucuraţi de înaltă apreciere şi în rândul aşa-numitei ‘societăţi majoritare’, datorită unei etici a muncii dovedite, a fiabilităţii şi a corectitudinii dumneavoastră”, a afirmat Werner Hans Lauk.
 
Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Werner Hans Lauk, alături de ambasadorul Austriei la Bucureşti, Gerhard Reiweger, şi de vicepremierul Vasile Dâncu, a participat sâmbătă, la Reghin, la cea de-a 26-a întâlnire a saşilor.