‘O preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producţia, ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei Lukoil din România’, precizează Oleg Malginov, conform unei declaraţii de presă transmise luni AGERPRES de către Ambasada Federaţiei Ruse în România.
Ambasadorul rus susţine că, de când activează în România, compania Lukoil a fost verificată ‘de multe ori’ de către ‘organele corespunzătoare de control’.
‘Ultima verificare s-a terminat anul trecut. (…) Întreprinderile Lukoil au îndeplinit întotdeauna toate dispoziţiile scrise în adresa lor. Împreună cu aceasta, vreau să subliniez în mod special că, în cursul tuturor verificărilor, întreprinderea nu s-a oprit niciodată şi ciclul de producţie nu s-a întrerupt niciodată’, declară Oleg Malginov.
Oficialul rus mai susţine că ‘şi acum conducerea uzinei procedează în conformitate totală cu legislaţia românească, îndeplinind în mod ireproşabil toate dispoziţiile organelor româneşti de control şi de anchetă şi rămâne deschisă pentru colaborare ulterioară’.
‘Sper că ancheta se va face nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât şi ale muncitorilor, precum şi de interesele relaţiilor ruso-române. Cred că sistemul de justiţie din România va da dovadă de competenţă şi de concordanţă cu cele mai înalte standarde de drept. Vom urmări atent dezvoltarea situaţiei în jurul rafinăriei Petrotel-Lukoil’, afirmă Oleg Malginov.
Oficialul rus aminteşte faptul că Lukoil activează pe piaţa românească de mai mult de 15 ani, timp în care ‘şi-a îndeplinit întotdeauna toate angajamentele în mod conştiincios şi a respectat strict legislaţia românească’.
Potrivit diplomatului rus, Lukoil a creat mii de locuri de muncă, a plătit regular impozite la bugetul României, a acordat sprijin comunităţilor locale, a investit în susţinerea ecologiei, perfecţionarea structurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, în dezvoltarea surselor netradiţionale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi şi orfani şi a făcut mult pentru pregătirea profesională a inginerilor români pentru munca în domeniul energetic.
‘Într-un cuvânt, activitatea Lukoil a devenit un element important constructiv şi în economia naţională, şi în relaţiile ruso-române’, mai apreciază ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.
Rafinăria Lukoil Ploieşti, pe platforma căreia procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au efectuat joi percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, şi-a întrerupt vineri activitatea.
Potrivit unor surse din interiorul rafinăriei, procesul de oprire a instalaţiilor a început vineri după-amiază şi durează 24 de ore până când acesta va fi finalizat.
Conform unui comunicat transmis vineri, în jurul prânzului, de Lukoil, anchetatorilor li s-au pus la dispoziţie ‘documente financiare şi resurse informaţionale electronice ale rafinăriei’, fără ca la adresa companiilor din cadrul grupului şi a angajaţilor să fie înaintate învinuiri.
‘La adresa companiilor Grupului Lukoil şi angajaţilor acestora nu au fost înaintate învinuiri. Procesul de producţie în cadrul Rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti nu s-a oprit iar în momentul de faţă acest proces continuă în regim normal’, se arată în documentul citat.
Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipă complexă formată din procurori, ofiţeri de poliţie de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, inspectori ai Direcţiei Generale Vamale, inspectori din Direcţia Naţională Antifraudă şi lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova au efectuat joi 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, SC Lukoil Energy & Gas România SRL, SC Lukoil Lubricant’s East Europe SRL, SC Agenţia Lukom-A-România SRL, SC TP Log Services SRL, toate situate în municipiul Ploieşti.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
În urma percheziţiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului în saci şi cutii.