Ambasadorul Germaniei despre arierate: Nu poţi spune că nu ai bani să-ţi plăteşti datoriile

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti , Andreas von Mettenheim, a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că problema arieratelor de la nivelul administraţiei locale este una "foarte gravă", apreciind că Guvernul a înţeles acest lucru, fiind necesară alocarea de fonduri.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 05:40
Ambasadorul Germaniei despre arierate: Nu poţi spune că nu ai bani să-ţi plăteşti datoriile

Ambasadorul a abordat tema investiţiilor germane în România, menţionând că „e nevoie doar să aşezăm investitorii şi administraţia publică la aceeaşi masă”.

„Cred că există câteva semnale importante pentru investitorul german. Unul dintre ele este faptul că administraţia publică din România îşi va onora datoriile asumate şi nu va lăsa să treacă mult timp până la onorarea arieratelor. E o problemă recurentă a administraţiei publice faţă de companiile germane, lucru regretabil mai ales în cadrul companiilor mici şi mijlocii, atunci când administraţia publică are datorii mari faţă de ele. Problema este foarte gravă”, a precizat diplomatul german.

În acest context a fost întrebat cum interpretează decizia Guvernului de a obliga administraţiile publice locale să-şi achite arieratele înaintea altor investiţii.

„Primul mod de a interpreta acest lucru este că guvernul a înţeles cât de importantă este problema. Nu cred că poate exista un motiv pentru care să nu plăteşti. Nu poţi spune că nu ai bani să-ţi plăteşti datoriile. Aceste creanţe stabilite în mod legal trebuie onorate. Trebuie să fie puse fonduri la dispoziţia autorităţilor locale, pentru ca ele să-şi plătească datoriile. Dacă vor face asta, investiţiile vor veni, iar economia va prospera”, a mai explicat ambasadorul.

Andreas von Mettenheim a mai susţinut că o altă problemă aflată în discuţiile cu oficialităţile de la Bucureşti priveşte investitorii în domeniul energiei regenerabile.

„O altă problemă ar fi că, în chestiuni delicate, cum ar fi energia regenerabilă, trebuie să existe o schemă de subvenţii care să fie stabilă. Calculele şi previziunile economice ale companiilor trebuie să aibă o bază reală predictibilă. Acest fapt reprezintă o problemă concretă, în ceea ce priveşte valoarea certificatelor verzi. Dar avem un contact strâns cu autorităţile române şi încercăm să găsim un compromis care să ofere preţuri convenabile la electricitate, dar şi o siguranţă pentru investitorii străini”, a mai susţinut diplomatul.

Totodată, ambasadorul Germaniei a afirmat că investiţiile germane în România sunt în mare măsură influenţate de stabilitatea politică.

„În 2012, la nivelul unor companii mari, au existat anumite dubii legate de stabilitatea politică din România. Iar sediile centrale din Duesseldorf şi Hanovra, care au o imagine global asupra situaţiei, în ţări cum sunt Serbia, Ungaria, România, Slovacia şi Cehia, au preferat să amâne investiţiile în România până la liniştirea situaţiei politice. Lucrul acesta s-a întâmplat, iar industria şi economia germană au reînceput să investească în România. Din câte ştiu, în urma discuţiilor cu conducerile companiilor germane din România, decizie investiţionale luate în primăvara lui 2012 nu ar fi fost luate în toamna lui 2012, pentru că nu ar fi fost susţinute de conducerea companiei. Lucrurile acestea sunt de domeniul trecutului. A reapărut dorinţa de a reinvesti în România din partea companiilor germane. Există un element foarte stabil în relaţiile noastre economice, şi cred că marile companii, pe care deja le cunoaşteţi, Bosch, Continental, Schaeffler, îşi extind angajamentul în România din varii motive”, a afirmat diplomatul german.

El a susţinut că principalul motiv pentru care firmele germane aleg România ţine de optimizarea costurilor, iar „companiile care se angajează cu producţii parţiale în România pot supravieţui mai mult, faţă de cele care nu fac asta”.

„Companiile germane nu au avut experienţe bune în anumite domenii, cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă. Sunt reticenţi să investească acolo, dar în alte domenii, cum ar fi energia regenerabilă, lucrurile stau mai bine, atâta timp cât condiţiile legislative nu se modifică prea mult. Suntem de asemenea bine plasaţi şi în domeniul infrastructurii, în epurare, în economia apelor…”, a mai afirmat ambasadorul.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...