Ambasadorul Germaniei: Se impune ca MCV să rămână în vigoare
„În ultima vreme, se solicită din ce în ce mai puternic ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Chiar dacă simpatizezi cu argumentul României, pentru că această ţară nu-şi doreşte să fie singura verificată de un astfel de mecanism, în condiţiile în care există state în care acest mecanism ar fi un instrument şi mai propice.
Cu toate acestea, consider că se impune ca acest mecanism să rămână în vigoare, pentru că el are mai degrabă avantaje decât neajunsuri”, a spus ambasadorul Andreas von Mettenheim, la conferinţa „Transparency and Business – Transparenţa şi mediul de afaceri”, organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi de agenţia Mediafax.
Ambasadorul Germaniei a precizat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este un instrument valoros pentru stabilizarea eforturilor făcute de România în direcţia reformei şi „este o sabie puternică în mâna celor care se implică pentru lupta şi combaterea corupţiei”, atunci când este vorba despre implementarea unor priorităţi bugetare.
„Merituos este însă şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare europeană în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în România. Şi dacă ne uităm o clipă în trecut, acest instrument a fost instaurant în România în 2007, cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană, pentru că s-a bănuit că va exista în continuare deficienţe în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în ceea ce priveşte aplicarea acquis-ului comunitar”, a adăugat Andreas von Mettenheim.
Comisia Europeană şi-a asumat răspunderea să sprijine România în înlăturarea acestor deficienţe constatate şi să controleze şi să verifice progresele, a mai spus Andreas von Mettenheim.
Potrivit ambasadorului, cea mai bună strategie de a ieşi din MCV este îndeplinirea acestor ţinte, dintre care trei se referă la lupta împotriva corupţiei în toate palierele vieţii sociale şi politice din România, care ţine şi de aspecte economice, fiind corect să se îndrepte prioritar asupra problematicii licitaţiilor.
„Prin urmare, este corect ca MCV să se îndrepte în mod principal şi prioritar asupra problematicii licitaţiilor publice. Pentru a veni în sprijinul României, Comisia a recomandat mai multă transparenţă în licitaţiile publice. Este vorba despre prevenirea conflictelor de interese, fapt perceput în continuare ca deficitar în România, şi tocmai din acest motiv Comisia susţine că nu se pretează ridicarea acestui mecanism, ci dimpotrivă el este imperios în continuare”, a precizat ambasadorul.
El a mai spus că investitorii străini se plâng de lipsa de transparenţă în special în domeniul licitaţiilor.
„În ceea ce priveşte analiza de risc pentru România ca locaţie economică, în rezultatul unor astfel de elucidări nu este întotdeauna favorabil pentru România. Atât economia română cât şi cea europeană au de suferit din cauza acestui punct”, a precizat ambasadorul Germaniei.
El a subliniat că un mare merit îi revine mediului politic din României în ceea ce priveşte combaterea fermă a corupţiei.
Ambasadorul a precizat că o companie industrială activă pe plan internaţional a încheiat „o înţelegere cu un Parlament cerându-şi scuze că sub fosta conducere au fost mituiţi politicieni şi directori ai unei întreprinderi de stat pentru a obţine contracte lucrative”.
„Acest lucru s-a întâmplat cu câteva săptămâni în urmă, compania se numeşte Simens, iar statul este Grecia. Cazul Simens, descoperit în anul 2006, a însemnat o ruptură şi a declanşat o nouă mişcare în mediul german de afaceri, în toate companiile mai mari au apărut departamente complaints, care au sarcina de a respecta legislaţia naţională, dar şi reguli interne şi legislaţia internaţională”, a explicat Andreas von Mettenheim.
El a precizat că Simens a devenit între timp una dintre companiile germane moderne în ceea ce priveşte combaterea corupţiei.
Totodată, ambasadorul a arătat că în multe oraşe din Germania au fost înfiinţate procuraturi cu secţii speciale pentru combaterea corupţiei.
Ambasadorul a precizat că în ceea ce priveşte combaterea şi urmărirea actelor de corupţie în Germania, în străinătate Germania ocupă un loc de frunte.
„Deci trebuie să ne asumăm această răspundere şi este cazul să uităm că păcatul capital nu este doar al celui care plăteşte, ci şi al celui care primeşte mită”, a mai spus ambasadorul.
Andreas von Mettenheim a mai spus că este datoria Germaniei să sprijine Guvernul României în ceea ce priveşte ridicarea ratei de absorbţie a fondurilor europene, în interesul bunăstării nu doar în România, ci şi în Uniunea Europeană.
Ambasadorul Germaniei a ţinut să îi mulţumească ministrului Cătălin Predoiu pentru buna cooperare pe care a avut-o cu acesta, precum şi preşedintelui ANRMAP, Cristina Trăilă, şi Laurei Oprean, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca autorităţi competente pentru combaterea corupţiei în România.
„Sper să fi clarificat, cu câteva detalii, modul în care vom îmbunătăţii condiţiile cadru pentru investiţii în România”, a spus ambasadorul Germaniei.
El a precizat că specialiştii de partea germană sunt Hildegard Bäumler, care în calitate de procuror a condus investigaţiile în cazul Simens, fiind considerată femeia cazurilor mari, Till Picard, expert al Curţii Federare de Conturi, expert pentru prevenirea corupţiei la atribuirea contractelor publice.
Transparenţa şi mediul de afaceri, experienţa Justiţiei în România şi Germania, experienţa companiilor cu sectorul public în Germania şi România, informaţii practice legislative pentru companii sunt teme ale conferinţei „Transparency and Business – Transparenţa şi mediul de afaceri”, organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi Agenţia de presă Mediafax.