Ambasadorul Lituaniei: România e pregătită să intre în Schengen. Decizia se ia prin consens

Economica.net
08 07. 2013
schengen_sign_hdr_version_60902100

Ambasada Republicii Lituania la Bucureşti, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a organizat la Bucureşti o conferinţă de presă cu ocazia lansării Preşedinţiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, la care a participat ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Nicolae Idu, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Întrebat dacă România a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Schengen, el a răspuns afirmativ. „Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu condiţionalităţile şi anume că România, Bulgaria sunt gata, sunt pregătite, dar sunt ţări care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale în Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e împotrivă. E important să se ajungă la o poziţie comună, la unanimitate. Noi credem, ca şi dumneavoastră, că aţi făcut ce trebuia făcut, dar nu am ce să fac, nu am cum să vă ajut”, a spus acesta.

Anterior, ambasadorul fusese întrebat dacă preşedinţia lituaniană este dispusă să trimită un semnal puternic în sensul necesităţii acceptării României în Schengen, aşa cum a solicitat, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, el a evitat să dea un răspuns tranşant.

Diplomatul l-a citat al preşedintelui Lituaniei, care a afirmat că această ţară „susţine puternic aspiraţiile de aderare ale Bulgariei şi României, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor”. „Aceasta înseamnă diplomaţie, ştiţi…”, a mai continuat Vladimir Jarmolenko.

„În şapte ani şi jumătate Lituania nu şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea la Zona Schengen. Ce înseamnă Schengen? Înseamnă o zonă de liberă mişcare pentru cetăţenii europeni, nimic mai mai mult”, a adăugat acesta.

În timpul conferinţei de presă, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a arătat că accesul în Schengen rămâne o problemă importantă pentru România. „Este o aşteptare cât se poate de legitimă, având în vedere că toate cererinţele prevăzute în aquis-ul comunitar au fost îndeplinite. Ne aşteptăm ca preşedinţia lituaniană, în acestă problemă, să ajungă la un consens bazat pe faptul că trebuie să fie respectate drepturile cetăţenilor europeni şi ne aşteptăm ca noua preşedinţie să trimită un semnal puternic în acest sens”, a menţionat ministrul.

„Conform preşedinţiei noastre, putem să încercăm să facilităm găsirea unei soluţii în cadrul Comisiei Europene”, a menţionat diplomatul.

Acesta a subliniat că întâlnirea va avea loc în toamnă şi va urma un raport, apoi o întâlnire.

„Acesta este primul pas şi după Consiliul European din decembrie…şi acum discutăm aceste lucruri la nivel de preşedinţie, dar este important ca toate aceste aspect să fie menţinute pe agendă. Acesta este răspunsul meu (…) un mecanism care să însemne să preiei conducerea, dar şi să îi tragic pe alţii după tine, apoi vorbim de o troică de 18 luni”, a atenţionat ambasadorul Republicii Lituania.