„Românii au creat, în 25 de ani, o reţea de aproximativ 26.000 de organizaţii nonguvernamentale. Unele dintre acestea sunt din Mare Britanie, 50 sau chiar mai multe, însă majoritatea sunt româneşti şi lucrează pentru progresul societăţii româneşti, pentru români. Nu au o viaţă foarte uşoară, sunt părţi ale legislaţiei, de dată recentă, care le îngreunează viaţa. Noi, în Marea Britanie, nu am fi putut avea societatea pe care o avem azi fără voluntari, indiferent că vorbim de sănătate, mediu, artă, cultură, toate sferele vieţii publice au nevoie de voluntari, iar aceştia trebuie să se organizeze în ong-uri. Iar eu cred că dacă românii ar găsi căi să faciliteze dezvoltarea acestora şi să le uşureze munca, ar beneficia toată lumea”, a declarat, pentru AGERPRES, Andrew Noble.
Ambasadorul britanic a participat joi la dezbaterea „Libertate recâştigată – Libertăţi pierdute? Dezbatere după 30 de ani”, organizată în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, unde a remarcat importanţa organizaţiilor nonguvernamentale şi a voluntarilor. Într-una dintre intervenţiile sale, Noble a menţionat că este îmbucurător faptul că, în ultimii doi ani, în România „ai putut să vezi atât de mulţi oameni, după standarde europene, ieşind în stradă şi spunând: îmi pasă de drepturile mele şi nu vreau să-mi fie luate”.
„Şi, în cele din urmă, nu le-au fost luate. România a demonstrat că instituţiile sale politice şi judiciare sunt destul de puternice să facă treabă”, a adăugat Noble.