Ambasadorul României la Londra, despre ridicarea restricţiilor: Va fi un win-win game

Economica.net
04 12. 2013
anglia_21326400_70995400

„Atunci când restricţiile vor fi eliminate, va fi un win-win game, toată lumea va avea de câştigat. (…) Din ianuarie 2014, românii vor avea exact acelaşi statut ca francezii, germanii, austriecii şi britanicii”, a spus ambasadorul, care a ţinut să sublinieze că nu există cadru legal pentru ca restricţiile să nu fie ridicate începând cu prima zi a anului viitor, la împlinirea a şapte ani de la aderare.

În acest context, Jinga a explicat că restricţiile, care au putut fi ocolite de o manieră legală, au creat însă vulnerabilităţi de ambele părţi. „Pe de o parte, pentru români. I-au făcut exploatabili şi vulnerabili în faţa unor angajatori fără scrupule, au fost, în cele mai multe cazuri, plătiţi sub salariul minim pe economie, pot fi concediaţi fără niciun fel de preaviz (…) În acelaşi timp – e şi greu de estimat – eu cred că toţi şi-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuşi cât, cum, în ce proporţie. (…) Dacă aceste restricţii n-ar fi existat, aceiaşi români ar fi fost pe piaţa forţei de muncă, ar fi lucrat însă angajaţi şi ar fi plătit impozite, pentru că angajatorul ar fi plătit pentru ei, în acelaşi timp ei ar fi fost protejaţi”, a spus ambasadorul României la Londra.

Ion Jinga a mai spus că, în ciuda restricţiilor, 40 la sută din forţa de muncă angrenată anul trecut la construirea Satului Olimpic de la Londra a fost românească. „Au fost muncitori români în construcţii. Există posibilitatea legală să vii aici să te declari self-employed, pe cont propriu, îţi iei o legitimaţie că eşti self-employed, declari că îţi plăteşti singur impozitele şi taxele la statul britanic şi te angajezi la o firmă de construcţii, căreia îi prestezi servicii. Este modalitatea legală prin care foarte mulţi români au reuşit să vină aici să lucreze în domeniul construcţiilor”, a adăugat el.