Ambasadorul SUA: Evaziunea fiscală din România poate depăşi bugetul de stat

 Ambasadorul SUA Mark Gitenstein a declarat, joi, că evaziunea fiscală din România este "atât de larg răspândită, încât nivelul acesteia poate depăşi valoarea bugetului de stat".
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 13:38
Ambasadorul SUA: Evaziunea fiscală din România poate depăşi bugetul de stat

„Evaziunea fiscală este atât de larg răspândită aici în România încât mărimea acestei evaziuni ar putea depăşi nivelul bugetului de stat”, a afirmat ambasadorul Gitenstein, în discursul susţinut la prezentarea raportului „Priorităţi pentru România” de către Camera de Comerţ Americană din România.

De asemenea, Gitenstein a arătat că a înţeles că economia României este ca o piramidă inversată, în care trei milioane de angajaţi în sectorul privat care plătesc taxe şi impozite susţin celelalte 15 milioane de români sau pe cei trei milioane de români care muncesc în economia gri şi care nu plătesc niciun fel de taxe.

„Ceea ce am reuşit să înţeleg despre economia României – şi trebuie să recunosc că mi-au trebuit cam doi ani ca să îmi explic cu adevărat, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, însă ştiţi şi că noi, cei din afară, nu prea putem înţelege, pentru că nu am trăit tranziţia de la o economie comunistă centralizată şi controlată la încercarea de a construi o adevărată economie de piaţă – ceea ce am reuşit să înţeleg este că România, la fel ca multe alte economii post-comuniste este de fapt o piramidă inversată”, a spus ambasadorul Gitenstein.

El a remarcat şi că în România sunt mai mulţi pensionari decât angajaţi, acest raport nefiind atât de negative nicăieri în UE. Potrivit lui Gitenstein, în România „o jumătate dintre toţi angajaţii au un fel de asistenţă socială”, iar alţi 400.000 de români „lucrează pentru companiile deţinute de stat, care produc mai multe datorii decât profit, aşa cum ştim cu toţii că funcţionează”.

Ambasadorul SUA a mai adăugat că au fost şi progrese semnificative din aceste puncte de vedere.

Gitenstein a spus că în ultimii ani a existat o agendă guvernamentală legată de aceste probleme, iar Guvernul român şi toate partidele merită credit pentru că au adoptat-o, împreună cu FMI şi celelalte organizaţii internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...