Ambasadorul SUA îndeamnă Chişinăul să continue reformele
Moser s-a declarat optimist în legatură cu parcursul european al Republicii Moldova, afirmând că s-au înregistat progrese importante în acest sens.
Republica „Moldova ar trebui să fie mândră de progresele pe care le-a făcut (în ultimii 22 de ani) pentru a deveni un stat european liber şi democratic”, a afirmat ambasadorul american.
Moser a subliniat că Statele Unite au „susţinut independenţa Republicii Moldova şi suveranitatea ei în decursul celor 22 de ani, şi vom continua să o susţină”.
Republica „Moldova este o ţară independentă şi numai de ea depinde apărarea propriilor interese. Numai de Republica Moldova depinde, şi asta am dori să vedem, întreţinerea unor relaţii bune cu vecinii săi”, a declarat ambasadorul american la Chişinău, subliniind că în locul întrebării „ce ar trebui să facă clasa politică”, ar trebui să „întrebăm ce anume vrea poporul moldovean”.
Moser a mai spus că Chişinăul va trebui sa ia decizii importante şi dificile pentru a continua reformele.
Economia moldoveană nu se dezvoltă „aşa cum ar putea s-o facă”, dar pentru aceasta ea trebuie să continue implementarea reformelor necesare în vederea integrării în Spaţiul Economic European, a afirmat el, subliniind asupra necesităţii soluţionării preblemei corupţiei în această fostă republică sovietică.
În opinia sa, Parteneriatul Estic este un lucru benefic pentru şară pe care a ajutat-o substanţial pe calea reformelor şi apropierii de Uniunea Europeană (UE).
Referindu-se la presiunea pe care Rusia o exercită asupra statelor care vor participă la Parteneriatul Estic, Moser a declarat că „toate ţările din cadrul Parteneriatului Estic sunt suverane” şi au dreptul să ia orice decizie, în conformitate cu dorinţele popoarelor lor. În opinia sa, integrarea în Uniunea Euroasiatică, iniţiată de Rusia, ţine de alegerea fiecarui stat.
De asemenea, ambasadorul american s-a referit la soluţionarea conflictului transnistrean, afirmând că este necesară menţinerea procesului de negociere.
Rusia, Ucraina, Statele Unite şi alţi membri OSCE au fost de acord anul trecut, la Dublin, că „Transnistria trebuie să aibă un statut special, autonom, în cadrul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Moser. „Ştim care este soluţia finală”, a adăugat el.
Moser le-a recomandat moldovenilor să se implice în mod activ în procesul politic din ţară şi să nu-i lase pe liderii politici să indice poporului „la ce să se gândească”.
Republica „Moldova poate avea un viitor luminos şi de succes, dacă cetăţenii săi vor fi implicaţi în procesul politic şi vor crea într-adevăr viitorul pe care vor să-l aibă”, a declarat ambasadorul american.