Ambasadorul SUA la Kiev: Nu există motive pentru anularea sancţiunilor împotriva Rusiei
‘Două condiţii substanţiale ale planului de pace al lui Petro Poroşenko (preşedintele Ucrainei) prevăd, în primul rând, retragerea tuturor forţelor armate ruse, tuturor armelor, tancurilor, rachetelor ruseşti care se află pe teritoriul ucrainean şi, în al doilea rând, restabilirea controlului ucrainean asupra frontierei sale internaţionale cu Rusia. Dacă planul de pace va fi unul de succes, dacă va fi implementat, atunci nu va exista un conflict îngheţat’, a spus Geoffrey R. Pyatt într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene Deni.
Întrebat dacă este posibil ca UE să-şi revizuiască sancţiunile la adresa Rusiei, Pyatt a răspuns că ‘Europa va lua propriile decizii’, dar că, din discuţiile pe care le-a avut cu interlocutori europeni, aceştia ‘înţeleg şi se declară de acord cu condiţiile’ explicate de el. ‘Este vorba despre o îndeplinire în totalitate a planului de pace şi de un revers complet la agresiunea rusă şi la intervenţia în estul Ucrainei’, a subliniat Geoffrey R. Pyatt.
Referitor la modalităţile de a verifica dacă Rusia a îndeplinit condiţiile planului de pace, diplomatul american este de părere că cel mai bine poate face acest lucru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Totodată, ambasadorul american a subliniat că, la ora actuală, ‘din punctul de vedere al SUA, nu există nicio îndoială că intervenţia rusă continuă, după cum continuă şi prezenţa de combatanţi ruşi, iar frontiera nu este repusă sub controlul Ucrainei’.
‘Condiţiile nu au fost îndeplinite. Suntem fermi în declaraţiile noastre, trebuie să rămânem fermi şi în sancţiunile introduse de noi’, a subliniat Geoffrey R. Pyatt.
În ceea ce priveşte sancţiunile pe care SUA le-au iniţiat ca replică la intervenţia rusă anterioară în Crimeea, ‘acestea constituie un subiect separat’ şi ‘trebuie să fie menţinute o perioadă atât de îndelungată cât se menţine problema intervenţiei, a ocupaţiei şi anexării Crimeii’.
SUA şi UE au iniţiat o serie de sancţiuni care au afectat interesele politicienilor şi oamenilor de afaceri ruşi, precum şi mai multe companii din Federaţia Rusă. SUA şi ţările UE intenţionează să anuleze sancţiunile doar în cazul în care Rusia îşi va retrage definitiv trupele de pe teritoriul Ucrainei.