Ambasadorul SUA la ONU: Washingtonul pregătit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei
Samantha Power s-a referit la sancţiunile adoptate până în prezent de Statele Unite şi europeni ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, decisă după un referendum controversat.
În cursul unei dezbateri în Consiliul de Securitate privind Ucraina, diplomata americană a avertizat, de asemenea, că acţiunile petrecute ‘în Crimeea nu se pot repeta în alte părţi ale Ucrainei’, o aluzie la estul rusofon al ţării.
‘Ceea ce a făcut Rusia este rău din punct de vedere al legilor, istoriei şi politicii şi este periculos’, a subliniat ea.
‘Un hoţ poate fura ce nu îi aparţine, dar asta nu îi dă niciun titlu de proprietate’, a mai declarat Samantha Power.
Omologul său francez, Gérard Araud, a afirmat, la rândul lui, că ‘dobândirea unui teritoriu prin folosirea forţei ori prin simple ameninţări nu va fi recunoscută’.
El a dorit să lanseze ‘un dublu apel Rusiei. Să îi spună să oprească acum, să înceteze manevrele sale transparente’ şi să sublinieze ‘necesitatea pentru Moscova de a deschide un canal de negociere directă cu Kievul’. ‘Continuăm să îndemnăm Rusia la raţiune’, a adăugat diplomatul francez.
Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a părut să nu audă acest apel. El a justificat încă o dată legitimitatea referendumului din Crimeea, afirmând că ‘poporul din Crimeea a optat, iar această opţiune trebuie respectată’.
Alipirea peninsulei la Rusia ‘corectează o nedreptate istorică’, a explicat el, reamintind decizia din 1954 a liderului sovietic Nikita Hruşciov de a face din Crimeea un teritoriu ucrainean.
Adresându-se Consiliului, ambasadorul ucrainean Iuri Sergheiev a afirmat încă o dată că referendumul şi anexarea sunt ‘ilegitime’. ‘Am cerut lumii civilizate să nu le recunoască’, a declarat el.
Este vorba despre cea de-a opta reuniune consacrată de Consiliu crizei ucrainene şi prima după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a parafat rezultatul referendumului şi, prin urmare, alipirea Crimeii la Rusia.
Consiliul de Securitate nu a reuşit niciodată să se pună de acord în privinţa unei poziţii comune, Rusia făcând sâmbătă uz de dreptul său de veto pentru a bloca o rezoluţie occidentală.