TTIP va aduce şi beneficii geostrategice: „Rusia urăşte TTIP”, a declarat, vineri, ambasadorul SUA la UE, Anthony Luzzatto Gardner. El a punctat că România este într-o poziţie neobişnuită în UE, de a nu avea nevoie de importul de gaze ruseşti, însă ţările vecine sunt încă expuse la riscurile presupuse de folosirea energiei ca armă geopolitică de către Kremlin.
Diplomatul american a întărit, în intervenţia sa, şi o idee exprimată anterior de comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström: creşterea influenţei economiilor emergente la nivel global şi riscul ca vocea comună a Europei şi a Statelor Unite să-şi piardă din relevanţă.
„Trebuie să luăm împreună o decizie: fie suntem lideri ai comerţului global, fie vom fi lăsaţi în urmă, devenind irelevanţi. TTIP este o alegere activă de accelerate a globalizării, de globalizare mai rapidă în Europa. Cel mai convingător argument pentru TTIP este că globalizarea este inevitabilă – fie încercăm să o influenţăm în funcţie de interesele noastre, fie ne va schimba ea pe noi”, a spus ambasadorul SUA la UE.
Patronatele şi sindicatele invită Guvernul să vorbească despre TTIP şi să se implice în dezbatere