Ambasadorul SUA către politicienii români: Nu mai interveniţi în economie pentru interese politice pe termen scurt

Economica.net
13 10. 2015
hans_g__klemm__06779500

„România trebuie să rupă ciclul influenţei politice în procesul de luare a deciziilor economice. 2016 este un an al alegerilor şi totodată un an de cumpănă. Fac un apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor şi să lase la o parte grijile politice pe termen scurt, ca să se concentreze pe binele pe termen lung al ţării, atunci când emit reglementări legislative”, a declarat miercuri Hans Klemm, noul ambasador al SUA la Bucureşti, la conferinţa „The Case for Investing in Romania” organizată de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham).

Ambasadorul a profitat de o conferinţă organizată de Camera de comerţ americană AmCham Romania, „The Case for Investing in Romania Business Conference”, pentru a transmite cele mai importante mesaje ale administraţiei americane mediului politic şi de afaceri din România.

Opriţi amestecul în managementul companiilor deţinute de stat în vederea obţinerii de „câştiguri politice”, şi permiteţi acestor companii să funcţioneze în acord cu cele mai bune practici în afaceri, aşa încât toţi românii să aibă beneficii”, a mai spus Hans Klemm în apelul la liderii politici români.

Companiile de stat au fost puse adeseori în situaţia să aplice decizii ale Guvernului, controversate şi contestate de mediul de afaceri. În anul 2010, Guvernul a impus Romgaz să facă o donaţie la Bugetul de stat de 400 de milioane de lei. Apoi a dat o decizie prin care a obligat companiile cu capital majoritar de stat să dea dividende de până la 85% din profit.

Mai nou, la Electrica se duce o luptă fără menajamente pentru putere de decizie între Ministerul Energiei, care mai are 49% din acţiunile companiei şi managementul sprijinit de acţionarii privaţi, printre care BERD. Miza ar fi lichidităţile de sute de milioane de euro, ca şi puterea de a face numiri politice în posturi de conducere.  

Independenţa justiţiei şi încrederea investitorilor

Hans Klemm i-a îndemnat pe liderii politici români să susţină independenţa actului de justiţie.

Totodată, după ce a lăudat contribuţia „semnificativă” a României la pacea şi securitatea internaţională, a  pledat pentru ideea că securitatea înseamnă mai mult decât cooperarea militară. „Securitatea cuprinde domnia legii, sursele de energie şi diversificarea şi creşterea economică sustenabilă”, a spus Ambasadorul SUA.

Pentru a avea noi investiţii în România şi încrederea investitorilor, „statul trebuie să se dovedească un partener de încredere pentru toţi investitorii, atât la nivelul politicilor cât şi la nivelul companiilor. Climatului reglementării încă îi lipseşte viziunea pe termen lung”, este de părere Hans Klemm.

„Investitorii se vor feri să investească sau să-şi extindă investiţiile dacă nu vor vedea că vocile lor sunt auzite şi că, atunci când fac modificări (legislative, n.r.), Guvernul şi Parlamentul nu iau în considerare efectul acestora asupra investiţiilor”, a atras atenţia ambasadorul SUA.