Întâi deputaţii din Duma de Stat, camera inferioară, au aprobat în unanimitate suspendarea participării, urmaţi câteva ore mai târziu de senatorii din camera superioară, Consiliul Federaţiei, au anunţat agenţiile de presă ruse.
Ministerul Afacerilor Externe rus a precizat cu toate acestea, marţi, că Moscova va continua să respecte limitarea arsenalului său nuclear, în pofida suspendării din Noul START, până la sfârşitul efectiv al tratatului, pe 5 februarie 2026.
Rusia a mai dat asigurări că ar putea reveni asupra acestei suspendări, dacă Washingtonul, pe care ea îl acuză de numeroase încălcări, va da dovadă de „bună credinţă” în vederea unei „detensionări globale”.
Tratatul Noul START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase desfăşurate pe rachete de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018.
Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.
Moscova a anunţat deja la începutul lui august că suspendă inspecţiile americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul acestui tratat, susţinând că acţionează astfel ca răspuns la piedicile americane puse inspecţiilor ruse în SUA.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că prin ajutorul militar oferit Ucrainei încearcă să provoace Rusiei o „înfrângere strategică”, aşadar a decis suspendarea participării Rusiei la Tratatul Noul START.
SUA au calificat drept „iresponsabilă” decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acest tratat important, în timp ce Franţa şi Regatul Unit au îndemnat Moscova să revină asupra „deciziei negândite” şi „să dea dovadă de responsabilitate”.
Citește și: