Serviciul privat de ambulanţă Puls, implicat în moartea jucătorului Patrick Ekeng, a luat 965.000 de lei de la stat în 2015
Pe 6 mai, la meciul Dinamo-Viitor, mijlocaşul camerunez Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe gazon la doar câteva minute după ce a intrat pe gazon. Trei minute a durat până când a venit ambulanţa Puls care a transportat fotbalistul la spitalul Floreasca. Manevrele de resuscitare a lui Patrick Ekeng au început abia la spital, întrucât defibrilatoare din ambulanţa Puls care a acordat, cel puţin declarativ, primul ajutor lui Ekang, aveau bateriile descărcate.
După tragedie, Ministerul Sănătății şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne au controlat societatea Puls Medica SRL care deţine ambulanţele Puls. Iată ce nereguli grave au găsit la ambulanţele Puls:
– modificarea clasificării ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanţe funcţionale ale societăţii Puls Medica SRL sunt de tip A (destinate doar transportului pacienţilor), iar celelalte trei ambulanţe – de tip B şi C – destinate urgenţelor – sunt defecte. Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe tip A, care erau incomplet echipate.
– au fost găsite pe ambulanţe medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor şi asistenţilor medicamente care erau expirate încă din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosite pentru procedurile de resuscitare.
– pe ambulanţele Puls au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.
– reprezentanţii Puls Medica SRL nu au ştiut cine din firmă e responsabil de activitatea medicală prespitalicească.
Sancţiunile dispuse de MS şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) al Ministerului Afacerilor Interne societăţii Puls Medica SRL care deţine ambulanţele Puls
– suspendarea pe o perioadă de cel puţin 30 de zile a autorizaţiei de funcţionare a firmei care deţine ambulanţele Puls, până la remedierea tuturor deficienţelor.
– DSU a aplicat o amendă în valoare de 20.000 de lei pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanţelor.
– Direcţia de Sănătate Publică a aplicat o amendă în valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate şi modul de tratare a deşeurilor medicale.
Câţi bani au luat ambulanţele private de la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti în 2015
Ambulanţele private în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti pentru furnizarea de servicii de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar | Sumele totale contractate de ambulanţele private cu CASMB în 2015 (valoarea totală a contractului încheiat cu CASMB pentru anul 2015) |
1. Clinica Medicala Hipocrat 2000 SRL | 2,77 milioane lei |
2. Ambulanţa BGS Medical Unit SRL | 2,42 milioane lei |
3. Scorseze Ambulanta Privata SRL | 2,22 milioane lei |
4. Centrul medical Sanador | 2,2 milioane lei |
5. Puls Medica SRL care deţine ambulanţele Puls | 965.595,00 lei |
6. Centrul Medical Nicomed SRL | 783.890,00 lei |
7. Centrul Medical Akces SRL | 481.895,00 lei |
Puls Medica SRL, societatea care operează ambulanţele private Puls, a contractat suma de 965.595 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate a Muncipiului Bucureşti, pentru furnizarea de servicii de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar în 2015. Puls Medica SRL e astfel al cincilea furnizor privat de servicii de urgenţă prespitalicească din Bucureşti după valoarea sumelor totale contractate cu CASMB în 2015.
Şapte furnizori privaţi sunt în Contract cu Casa de Asigurări Bucureşti (CASMB) pentru servicii de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar. Furnizorii privaţi de servicii de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar care concurează pentru banii CASMB sunt: Sanador, Hipocrat 2000, BGS, Scorseze, Puls Medica, Nicomed şi Centrul Medical Akces SRL.
Potrivit celor mai recente bilanţuri publicate pe site-ul Ministerului de Finanaţe, mfinante.ro, Puls Medica SRL a încheiat anul fiscal 2014 cu afaceri nete de 6,98 milioane lei, cu 15,85% mai mari decât în 2013, şi a intrat pe pierdere netă de 87.967 lei.
Societatea Puls Medica SRL este deţinută de Adina şi Laurenţiu Luca, fiecare dintre ei cu o cotă de 50%. Ambii mai sunt asociaţi la patru, respectiv cinci firme din Bucureşti.