AMCC: Procentul de îndatorare a populaţiei va creşte uşor în următoarele 6 luni
‘Aşteptările privind anul 2017 sunt mai degrabă prudente în ceea ce priveşte colectarea creanţelor datorită noilor reglementări din piaţă. Atât companiile de management al creanţelor cât şi debitorii vor avea nevoie de timp să se adapteze la schimbările din piaţă. În pofida acestor rezerve, majoritatea membrilor asociaţiei sunt de părere că procentul de îndatorare a populaţiei va creşte uşor în următoarele 6 luni datorită creditelor accesibile tuturor, dar numărul de persoane cu dificultăţi de plată va rămâne constant’, se arată în document.
Conform sursei citate, valoarea creanţelor gestionate de companiile româneşti în piaţa locală a crescut cu 45% în 2016 faţă de anul precedent.
‘În ceea ce priveşte volumul de creanţe externalizate în România, trendul de creştere s-a menţinut şi în 2016. Faţă de 2015, numărul de cazuri externalizate a crescut moderat cu doar 2%. Creanţele externalizate garantate în 2016 au reprezentat 2,5% (2,6 milioane euro) din totalul creanţelor bancare B2C (persoane fizice) domestice externalizate din punct de vedere al valorii, în timp ce creanţele garantate achiziţionate reprezintă sub 1% (0,89% sau 1.2 milioane euro) din totalul creanţelor bancare domestice achiziţionate’, menţionează sursa citată.
AMCC precizează că sectorul telecomunicaţiilor a fost unul dintre cele mai active, numărul de cazuri reprezentând 68% din numărul total de cazuri de creanţe locale externalizate.
‘Valoarea creanţelor domestice B2C (persoane fizice) colectate în 2016 a crescut cu 20% comparativ cu 2015, deoarece creanţele externalizate B2C au înregistrat o creştere de 31% din punct de vedere al valorii recuperate. Un factor important care a influenţat această creştere este legat de recenta îmbunătăţire a mediului economic din România. Creantele de tip B2B (persoane juridice) colectate în 2016 au ajuns la valoarea de 93,6 milioane euro pentru piaţa românească, reprezentând 84,500 cazuri’, conform sursei citate.
Creanţele externalizate sau achiziţionate garantate au reprezentat în 2016 un procent de 18% (18,9 milioane euro) din valoarea totală a creanţelor bancare externalizate B2B (persoane juridice) în România.
‘Cel mai important sector pentru segmentul creanţelor domestice externalizate de tip B2B (persoane juridice), din punct de vedere al numărului de cazuri, este sectorul telecom, care reprezintă 44% din numărul total. Celelalte sectoare (farmaceutic, construcţii, agricultură etc.) au înregistrat un număr mare de cazuri (50%)’, mai arată AMCC