AmCham: Creşterea capacităţii de colectare a veniturilor bugetare şi realizarea planului de investiţii, necesare pentru creşterea PIB de 5,2%

Economica.net
07 02. 2017
img976257175754845_640px_95312800

‘În contextul dezbaterilor publice pe marginea bugetului de stat pentru anul 2017, AmCham România reiterează importanţa unei construcţii bugetare echilibrate, orientate spre creştere economică şi investiţii, care să confere stabilitate, predictibilitate şi, în egală măsură, sustenabilitate măsurilor adoptate în scopul dezvoltării economiei. Atingerea obiectivelor de creştere economică de 5,2%, în condiţiile încadrării într-un deficit bugetar de maximum 3%, impune intensificarea eforturilor de creştere a capacităţii de colectare a veniturilor bugetare şi realizarea fără abateri a programului de investiţii propus’, se spune în comunicat.

Organizaţia precizează că ţinta ambiţioasă de creştere a veniturilor bugetare anticipate, în valoare de 254,72 miliarde lei, faţă de nivelul înregistrat anul anterior, de 223,72 miliarde lei, trebuie bazată pe creşterea gradului de colectare şi nu pe intervenţii la nivelul politicilor fiscale.

‘În acest sens, este vitală accelerarea proiectelor existente de întărire a capacităţii administrative a autorităţii fiscale pentru creşterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare şi pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu modernizarea administraţiei publice în general’, se arată în comunicat.

AmCham România consideră deosebit de importantă respectarea angajamentului pentru alocarea de 39,4 miliarde lei pentru investiţii, care, în condiţiile unei prioritizări şi direcţionări strategice, vor avea un aport major în recuperarea decalajelor pe care România încă le înregistrează în domenii cheie, precum educaţie, sănătate, infrastructură sau cercetare şi dezvoltare.

‘Este în defavoarea României pe termen mediu şi lung ca, pentru atingerea ţintelor bugetare, să se renunţe din nou la investiţii sau să se recurgă la modificări în domeniul fiscalităţii cu impact direct şi imediat asupra comunităţii de afaceri, principalul contributor la bugetul de stat’, se menţionează în comunicat.

De asemenea, AmCham România consideră că absorbţia fondurilor europene trebuie să rămână o prioritate centrală a agendei guvernamentale, reflectată ca atare în proiectul de buget. Având în vedere importanţa cadrului bugetar pentru mediul economic, AmCham România subliniază nevoia derulării unui proces de consultare real şi deschis cu toate părţile implicate cu privire la proiectul bugetului de stat, precum şi cu privire la orice politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă. AmCham România este membră a US Chamber of Commerce şi a reţelei europene AmChams in Europe.