AmCham România: O proiecţie bugetară foarte optimistă poate prejudicia echilibrul macroeconomic

Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) semnalează posibile derapaje bugetare în România în 2017 şi atrag atenţia asupra faptului că beneficiile economice pe termen scurt ale unei bugetări optimiste pot genera, pe termen mediu, costuri ridicate ce vor afecta atât comunitatea de afaceri, cât şi întreaga populaţie.
Economica.net - joi, 02 mart. 2017, 14:06
AmCham România: O proiecţie bugetară foarte optimistă poate prejudicia echilibrul macroeconomic

‘AmCham România semnalează posibile derapaje bugetare şi atrage atenţia asupra faptului că beneficiile economice pe termen scurt ale unei bugetări optimiste pot genera, pe termen mediu, costuri ridicate ce vor afecta atât comunitatea de afaceri, cât şi întreaga populaţie. Deşi recunoaştem legitimitatea premiselor pe care este construit Bugetul de Stat prin care se urmăreşte creştere economică şi îmbunătăţirea bunăstării populaţiei, considerăm că obiectivele bugetare trebuie corelate cu realităţile economice iar eventualele vulnerabilităţi remediate în timp util’, se arată într-un comunicat al AmCham România, remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, proiecţia bugetară foarte optimistă poate prejudicia echilibrul macroeconomic. În context, reprezentanţii investitorilor americani în România arată că bugetul actual ţinteşte o creştere economică de 5,2%, superioară previziunilor mult mai prudente emise de instituţii precum Comisia Europeană, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional sau bănci locale, care plasează creşterea PIB între 3,7% – 4,4%. Nivelul veniturilor la bugetul consolidat şi creşterea cheltuielilor raportate recent pentru luna ianuarie 2017 confirmă îngrijorarea exprimată vis a vis de acest aspect, subliniază AmCham.

Mai mult, raportul între cheltuieli şi investiţii, în defavoarea acestora din urmă, nu susţine obiectivul de a crea servicii cu valoare adăugată mare în economie, se mai arată în document.

‘Deşi pe termen scurt creşterea economică bazată pe consum favorizează unele sectoare, o accentuare a consumului poate avea ca efecte creşterea inflaţiei, pe termen mediu aceasta afectând creşterea economică sustenabilă şi puterea de cumpărare a populaţiei. Un avans economic sănătos presupune corelarea creşterii salariilor cu nivelul de performanţă şi productivitate şi cu îmbunătăţirea calităţii infrastructurii şi serviciilor publice’, menţionează AmCham.

Asociaţia profesională explică, totodată, că suprabugetarea nivelului de absorbţie a fondurilor europene nu ţine cont de performanţa slabă înregistrată de România în acest domeniu. În plus, condiţionarea unei părţi importante din cheltuielile cu investiţii – 4,5 miliarde lei din totalul de 9,9 miliarde lei – de finanţarea din surse europene poate duce la nerealizarea investiţiilor asumate datorită ritmului redus de absorbţie a fondurilor europene, ceea ce va limita creşterea economică vizată.

Conform AmCham, alocările insuficiente pentru cheltuielile bugetare de tipul pensiilor şi asistenţei sociale sau dobânzilor pun o presiune mare asupra bugetului consolidat. Bugetul pentru asigurări sociale va fi grevat semnificativ în contextul creşterii cu 10% a punctului de pensie.

Reprezentanţii investitorilor americani în România afirmă, de asemenea, că asumarea de angajamente viitoare în lipsa unor bugete multianuale face posibile derapaje ale cheltuielilor publice şi recomandă ca proiecţiile bugetare să fie implementate într-un context de bugetare multianuală care să ofere imaginea completă a angajării resurselor bugetare, dar şi a veniturilor aşteptate.

Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, citate de AmCham, dacă riscurile identificate s-ar materializa, deficitul bugetar în anul 2017 ar fi de cel puţin 4%, un nivel ‘îngrijorător atât prin raportare la plafonul de referinţă al Pactului de Stabilitate şi Creştere, cât şi prin raportare la principiile economice ale managementului anti ciclic al politicilor fiscale’.

AmCham România consideră că procesul de consultare asupra planificării bugetare trebuie să ţină cont de opiniile formulate de instituţiile avizate care oferă expertiză complementară decidenţilor implicaţi direct, precum Consiliul Fiscal sau Banca Naţională pentru a asigura coerenţă, continuitate şi echilibru în abordarea programării financiare.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri care reuneşte peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soalta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soalta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții Supreme cu privire la validarea unei lege care ar obliga vânzarea......
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ianuarie
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ...
Cele două companii de autostrăzi ale statului încep 2025 în forță, cu licitații de până la 34,5 miliarde de lei ...