Amendă de 50 mil. euro pentru DB Schenker şi Express Interfracht, pentru un cartel care a funcţionat şi în România
Potrivit CE, firmele Express Interfracht, parte a operatorului austriac de căi ferate Österreichische Bundesbahnen (‘ÖBB’), şi DB Schenker, parte a operatorului german de căi ferate Deutsche Bahn (‘DB’), împreună cu firma elveţiană Kühne+Nagel au stabilit preţurile şi şi-au împărţit clientela pentru serviciile ‘Balkantrain’ şi ‘Soptrain’ pe care le-au furnizat în Europa timp de aproape opt ani. Kühne+Nagel nu a fost amendată deoarece a beneficiat de imunitate întrucât a dezvăluit existenţa cartelului.
‘Trenurile complete’ vizate de cartel, denumite ‘Balkantrain’ şi ‘Soptrain’ au fost exploatate în comun de către Kühne+Nagel, Express Interfracht şi Schenker. ‘Balkantrain’ asigură legătura între Europa Centrală şi de Vest cu Europa de Sud-Est. ‘Soptrain’ leagă Europa Centrală de România.
‘Trenurile complete’ se referă la un sistem de transport feroviar pentru transportul de marfă de la un punct la altul fără scindarea vagoanelor sau stocarea acestora pe traseu. Astfel se economisesc timp şi bani pentru clienţi dintr-o gamă largă de sectoare, mai ales cele cu volume mari de transport. În principiu, trenurile complete sunt mai eficiente din punct de vedere economic decât metodele tradiţionale de transport feroviar de marfă, în special în ceea ce priveşte transportul aceluiaşi tip de mărfuri.
‘Sunt foarte dezamăgită că un proiect menit să sporească eficienţa transportului şi să promoveze transportul de marfă ecologic a «deraiat» transformându-se într-un cartel. Uniunea Europeană are nevoie de pieţe feroviare de mărfuri care să funcţioneze eficient pe baza unei concurenţe efective şi care să nu fie deturnate de interese particulare în detrimentul consumatorilor’, a declarat comisarul european responsabila de politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.
În scopul de a limita concurenţa dintre ele, companiile în cauza au convenit asupra mai multor practici restrictive: au convenit şi şi-au împărţit clienţii existenţi şi clienţii noi şi au instituit un sistem de alocare a clienţilor, inclusiv un ‘sistem de notificare’ pentru clienţii noi; au făcut schimb de informaţii confidenţiale privind cererile specifice ale clienţilor; au împărţit între ele volumele de transport contractate de clienţii din aval; au coordonat preţurile în mod direct prin transmiterea reciprocă a unor oferte de curtoazie pentru clienţii protejaţi în temeiul schemei lor de alocare a clienţilor şi au coordonat preţurile de vânzare oferite clienţilor din aval. Încălcarea a durat din iulie 2004 până în iunie 2012 pentru toate întreprinderile.
Cea mai mare parte din amendă, aproape 32 de milioane de euro, trebuie plătită de DB Schenker, în timp ce Express Interfracht a fost amendată cu 17,35 milioane de euro. Kühne+Nagel a beneficiat de imunitate totală deoarece a dezvăluit existenţa cartelului. Express Interfracht a beneficiat de o reducere de 45 %, iar Schenker, de o reducere de 30 % deoarece au cooperat pe parcursul investigaţiei.
Pentru stabilirea cuantumului amenzilor, Comisia a luat în considerare în mod special vânzările înregistrate de aceste întreprinderi din serviciile de transport feroviar de marfa legate de trenurile complete operate în comun ‘Balkantrain’ şi ‘Soptrain’, inclusiv din serviciile de transport auxiliare, caracterul grav al încălcării, întinderea geografică şi durata acesteia.