La acel moment, Ryanair a condamnat această taxă asupra „profiturilor excesive” când principalele companii aeriene din Ungaria (inclusiv Ryanair) raportau pierderi record din cauza pandemiei, scrie Agerpres.
Într-o decizie anunţată săptămâna trecută, Tribunalul municipal din Budapesta a anulat amenda şi a confirmat că Ryanair putea trece în mod legal spre consumatori această taxă, dar şi că drepturile procedurale ale Ryanair au fost „încălcate”. Decizia Tribunalului este în linie cu legislaţia UE, care garantează tuturor companiilor aeriene libertatea de a stabili preţurile şi de a transfera spre consumatori taxele retroactive.
Ryanair a salutat decizia, „care anulează această amendă absurdă şi motivată politic”, se arată în comunicat.
„Salutăm decizia Tribunalului din Ungaria, care reflectă adecvat legislaţia UE, care garantează companiilor aeriene libertatea de a stabili preţurile şi de a transfera spre consumatori taxele retroactive, chiar în cazuri va acesta, când nu există bază legală pentru taxa impusă de Guvernul de la Budapesta, în valoare de 10 euro pentru fiecare pasager care pleacă din Ungaria, într-un moment în care toate companiilor aeriene din UE pierdeau bani din cauza pandemiei”, a afirmat directorul juridic al Ryanair, Juliusz Komorek.
Ryanair crede că „amenda impusă de Autoritatea de protecţie a consumatorilor din Ungaria (CPA) este motivată politic, şi cere ministrului Justiţiei, Judit Varga, să-şi ceară scuze pentru postarea de pe Facebook în care salută impunerea amenzii, care acum este anulată de Tribunalul ungar. Ryanair continuă să investească în Ungaria, şi continuă să ofere bilete la preţuri scăzute către şi dinspre Ungaria, atât pentru cetăţenii maghiari cât şi pentru cei care vizitează ţara. Clarificările anunţate de Tribunalul ungar vor ajuta Ryanair să continue să investească şi să-şi majoreze traficul în Ungaria, în beneficiul cetăţenilor din Ungaria, a familiilor lor şi a sectorului ungar al turismului”, se arată în comunicat.