Amendă record, de 34 milioane dolari, pentru încălcarea legilor imigraţiei în SUA

Compania indiană Infosys va plăti o amendă de 34 milioane dolari pentru încălcarea legislaţiei în domeniul imigraţiei din Statele Unite, la angajarea de personal de înaltă calificare din străinătate, aceasta fiind cea mai mare penalizare aplicată vreodată unei companii din industria de outsourcing.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 15:28
Amendă record, de 34 milioane dolari, pentru încălcarea legilor imigraţiei în SUA

Infosys a adus angajaţi în SUA cu vize B-1, de vizitator, evitând astfel limitele maxime impuse permiselor de muncă H-1B destinate personalului high-tech, transmite Bloomberg.

Pentru închiderea investigaţiei autorităţilor americane, Infosys a acceptat plata unei amenzi de 34 de milioane de dolari, către Autoritatea pentru investigaţii în domeniul securităţii, Departamentul de Stat şi procuratura din Texas.

Cazul ar putea duce la includerea vizelor de vizitare în dezbaterile din Congres privind reformarea legislaţiei imigraţiei.

„Este doar un mic indiciu referitor la amploarea cu care companiile exploatează lacunele programelor de vize. Majoritatea acestor forme de exploatare a lacunelor sunt perfect legale, ceea ce reprezintă o problemă. Întrebarea este dacă Congresul şi administraţia Obama vor face ceva”, a declarat Ron Hira, profesor la Rochester Institute of Technology.

Companii din sectorul tehnologiei precum IBM, Microsoft şi Facebook folosesc vizele temporare H-1B pentru angajarea a mii de persoane, dar companiile de outsourcing utilizează o serie de alte tactici pentru a aduce angajaţi în SUA cu permise de muncă, pentru training, proiecte de consultanţă sau alte activităţi.

Prin aceste tactici, companiile pot aduce mai mulţi angajaţi străini în SUA, să obţină venituri mai mari şi să evite angajarea forţei de muncă locale, mai costisitoare, a explicat Rajiv Khanna, jurist din Virginia specializat în problemele imigraţiei.

Infosys a explicat că a încheiat acordul cu autorităţile pentru a elimina incertitudinile generate de un litigiu de lungă durată.

Nu au fost aduse acuzaţii penale împotriva companiei, iar capacitatea Infosys de a solicita contracte federale sau programe de vize nu va fi limitată.

Cererea pentru talente străine este aşteptată să crească în continuare în Statele Unite. Până în 2020, numărul absolvenţilor în domeniul IT din Statele Unite va acoperi doar 40% din necesar, potrivit unui raport realizat de compania Kleiner Perkins Caufield & Byers din Silicon Valley, care citează şi analişti ai Microsoft.

Companiile de outsourcing, între care Infosys, Cognizant Technology Solutions Corp., Wipro Ltd. şi Tata Consultancy Services, sunt cei mai mari utilizatori ai vizelor H-1B, provocând nemulţumirea unor congresmeni.

Proiectul de lege a imigraţiei aflat în dezbatere în Congres include plata unor comisioane şi reguli care vor îngrădi folosirea vizelor temporare de către companiile de outsourcing pentru aducerea de angajaţi în Statele Unite.

Dacă va fi aprobată, legea ar putea majora costul cererilor pentru vize temporare de muncă, mai ales dacă mai mult de jumătate din angajaţii unei companii din SUA beneficiază de acestea.

India este cea mai mare sursă de angajaţi cu vize H-1B, care au o valabilitate de 3-6 ani.

Vizele H-1B au fost create în 1990, pentru a permite companiilor din sectorul tehnologiei să aducă personal calificat din străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane......
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...