Amendă record de 350 milioane euro pentru Orange, pentru obstrucţionarea concurenţei
Conform instituţiei, Orange a utilizat ‘practici anticoncurenţiale’ pentru ‘a frâna abuziv dezvoltarea concurenţei pe piaţa clienţilor companii’, în deceniul trecut.
Decizia a fost luată după o plângere făcută iniţial de Bouygues Télécom, la care, ulterior, s-a raliat şi alt operator, SFR.
Orange, urmaşul fostului operator istoric francez France Telecom, ‘a decis să coopereze’ cu Autoritatea de Concurenţă şi ‘nu a negat practicile şi nici caracterul contrar concurenţei al acestora’, a menţionat instituţia, printr-un comunicat.
Aceasta a precizat că operatorul de telecomunicaţii nu se opune nici sancţiunii nici impunerii anumitor norme ‘destinate restabilirii imediate a unui climat concurenţial pe piaţă’.
Amenda vizează anumite oferte ale operatorului, atât pentru telefonia fixă cât şi pentru cea mobilă.
În cazul ofertelor pentru telefonia mobilă, Orange ‘a făcut abuz de poziţia sa dominantă’ pe piaţă pentru a introduce oferte de fidelizare a clienţilor ‘cu programe de comercializare’ şi ‘reduceri tarifare contrare concurenţei’.
‘Aceste practici de fidelizare abuzive, care vizau oferte ce se aplicau cumulativ şi a căror obţinere era condiţionată compromisuri de durată sau de volum, ar fi putut împiedica companiile să compare ofertele şi să opteze pentru cele ale altor operatori’, subliniază instituţia de concurenţă.
În ceea ce priveşte telefonia fixă, Concurenţa a indicat că Orange nu a împărţit cu alţi operatori informaţii pe care le-ar deţine în postura sa de ‘moştenitor’ al monopolului istoric şi care erau ‘cruciale’ pentru achiziţionarea ofertelor sale de către companii.
Autoritatea a acordat, în plus, Orange un termen de 18 luni pentru a divulga celorlalţi operatori informaţii privind liniile fixe pe care le deţine şi pentru a pune capăt ofertelor de fidelizare pentru telefonia mobilă pentru companii.