Ameninţarea fiscală ţine pe loc preţul acţiunii Petrom. PĂSTREAZĂ titlurile SNP, propune Erste
Analiştii Erste menţin recomandarea de PĂSTRARE a acţiunilor OMV Petrom (SNP), ca urmare a persistenţei riscurilor fiscale şi valutare, ca şi a ofertei sporite de acţiuni SNP pe piaţă, potrivit unei analize a departamentului de analiză Erste Group Research, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Noul preţ ţintă stabilit de Erste este în uşoară creştere până la 0,5027 lei / acţiune SNP, de la 0,47. Estimările de preţ ţintă se fac de obicei pe un orizont de timp de 12 luni.
Bugetul de stat pe 2014, aprobat de Parlament, este construit pe premisa creşterii accizei şi pe introducerea unei taxe suplimentară pe construcţii speciale (stâlpi, sonde, etc).
Pe de altă parte, scumpirea gazelor naturale va avea influenţe pozitive asupra bugetului SNP.
Preţul gazelor naturale româneşti trebuie să devină competitiv cu gazele de import până la sfârşitul anului viitor pentru consumatorii comerciali şi până în 2018, pentru gospodării.
Şi această perspectivă favorabilă pentru Petrom are, însă, de suferit de pe urma taxării defavorabile.
Anul viitor expiră acordul privind redevenţa plătită de OMV Petrom Statului Român, în prezent în valoare de 3,5 – 13% din valoarea producţiei, în funcţie de tipul perimetrului de extracţie.
„Ne aşteptăm ca veniturile în creştere să fie afectat în 2015, din cauza redevenţelor în creştere.
Totodată, după ce în noiembrie, BERD a vândut un pachet de 1,6% din totalul acţiunilor SNP, este de aşteptat ca şi Fondul Proprietatea (FP) să vândă din pachetul său de 20%, iar Guvernul să încerce din nou să-şi vândă din deţinere.
Astfel că, deocamdată, perspectivele unei eventuale supraoferte de acţiuni SNP pe piaţă ţin şi ele pe loc preţul acestora, în ciuda performanţelor companiei.
„Uitându-ne la structura acţionariatului Petrom, ne aşteptăm ca doi acţionari cheie, Fondul Proprietatea şi Guvernul României, să vândă acţiuni în viitor. Fondul, care deţine 18,99% din acţiuni, este interesat să vândă acţiuni ca să plătească dividende către acţionarii proprii, în timp ce Guvernul (20,6%) ar putea lua în calcul o ofertă publică secundară”, spune raportul Erste Group Research.
La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) acţiunile SNP erau în creştere cu 0,3%, joi dimineaţă, până la 0,4599 lei / titlu. Acţiunea SNP parcurge o perioadă de stabilizare, după ce a scăzut cu 8,4%, până la un preţ de 0,44 de lei, luna trecută.
BERD a vândut SNP la preţul de 0,42 lei/acţiune, cu un discount de circa peste 6% faţă de piaţă.
În 2011, Guvernul nu a reuşit să vândă un pachet deaproape 10% la un preţ de 0,37 lei / acţiune.
Pe termen mai lung, însă, intrarea pe piaţă a unor volume noi de acţiuni SNP vin să compenseze proporţia mică acţiuni în circulaţie liberă (free float), de nici 9,4% din totalul acţiunilor Petrom.
„Pe de altă parte, free float-ul este destul de redus pentru majoritatea investitorilor instituţionali, aşa încât un free float mai mare ar atrage investitori mai mari, de tipul fondurilor de investiţii globale sau a fondurilor de investiţii dedicate pieţelor emergente“, se mai spune în raportul Erste Group Research.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.
Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.
Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.