Ameninţarea rusă asupra regiunii baltice este în creştere – Serviciul de Informaţii Externe estonian

 Serviciul de Informaţi Externe al Estoniei a atenţionat miercuri că Rusia are încă puterea de a exercita "o presiune militară credibilă" asupra regiunii baltice, unde riscurile de securitate au crescut pe termen mediu şi lung, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 08 feb. 2023, 15:20
Ameninţarea rusă asupra regiunii baltice este în creştere - Serviciul de Informaţii Externe estonian

Membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ale Uniunii Europene (UE), Estonia, Letonia şi Lituania, aşa-numitele state baltice, şi-au majorat substanţial cheltuielile pentru apărare ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 şi a invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei, anul trecut.

„Un atac militar împotriva Estoniei este puţin probabil în 2023”, dată fiind invazia Rusiei asupra Ucrainei, însă „pe termen mediu şi lung, beligeranţa şi ambiţiile politice externe ale Rusiei au amplificat în mod semnificativ riscurile de securitate pentru Estonia”, a subliniat Serviciul de Informaţii Externe al acestei ţări în raportul său anual.

„Rusia consideră statele baltice cea mai vulnerabilă parte a NATO, ceea ce ar face ca asupra lor să se concentreze presiunea militară în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia”, potrivit raportului, care atenţionează că prezenţa militară a Rusiei lângă frontierele statelor baltice ar putea fi reconstruită în patru ani.

Planul Rusiei de a organiza exerciţii militare la scară mare la frontierele ei vestice cu doi ani mai devreme decât era programat ar putea tensiona şi mai mult situaţia securităţii din regiunea baltică anul acesta, adaugă raportul.

Devansarea acestui exerciţiu major, cândva anul acesta, într-o perioadă în care Rusia duce un război împotriva Ucrainei, „poate fi văzută drept un factor de descurajare, o ameninţare la adresa Occidentului şi o incitare la patriotism în rândul populaţiei ruse”, potrivit aceluiaşi raport.

Potrivit Serviciului de Informaţii Externe estonian, Rusia rămâne hotărâtă să-şi continue invazia în Ucraina în anul 2023, în condiţiile în care ea încearcă să slăbească Kievul şi ţările ce îl susţin, însă este „puţin probabil” ca Moscova să folosească arme nucleare tactice în acest conflict.

De asemenea, Serviciul de Informaţii Externe al Estoniei susţine că regimul lui Vladimir Putin este sigur că va rămâne la putere în viitorul previzibil şi atenţionează totodată că orice înlocuire a acestui regim este puţin probabil să fie una democratică.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...