Peste 3.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 1.500.000 de lei au fost aplicate în această săptămână de angajaţii IGSU în urma unor controale pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi de agrement, precum şi la unităţi sanitare, potrivit Agerpres.
”În cursul acestei săptămâni, inspectorii de prevenire au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi de agrement (cluburi, baruri, discoteci, săli de cinema, săli de spectacol), precum şi la unităţi sanitare. Astfel, personalul specializat din componenţa serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă a desfăşurat 1.478 de controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate 3.458 de sancţiuni contravenţionale – 2.904 avertismente şi 541 amenzi contravenţionale -, în cuantum de 1.482.554 lei”, se arată într-un comunicat al IGSU transmis sâmbătă AGERPRES.
Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncţionalităţilor specifice, specialiştii IGSU au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor, şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.
Tot în această săptămână, la nivel naţional, s-au efectuat 1.386 acţiuni pentru educarea preventivă, pregătirea şi verificarea adoptării măsurilor de protecţie a populaţiei privind modul de comportare specific tipurilor de risc.
Totodată, inspectorii de prevenire au fost angrenaţi în 20 de comisii de recepţie pentru verificarea respectării cerinţelor de securitate la incendiu pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii şi au continuat analizarea documentaţiilor necesare acordării avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă, precizează IGSU.
Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat şi acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.
În plan operaţional, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost derulate 5.685 de intervenţii, salvatorii fiind solicitaţi la 350 misiuni de stingere a incendiilor, 4.831 de cazuri pentru acordarea primului ajutor medical, opt misiuni de descarcerare şi 122 pentru deblocare/salvare.
”De asemenea, în cele cinci zile, 4.663 de persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor medical, iar 21 au fost salvate din medii ostile vieţii”, potrivit sursei citate.