‘Anul trecut am avut 1.300 de controale. Din neregulile sesizate în reclamaţii, 80-90% se adeveresc. Amenzile au fost foarte mari. Anul trecut a dat 7 milioane de lei’, a spus Havrileţ.
Potrivit acestuia, în cazul Enel sunt cele mai multe reclamaţii, iar ANRE a aplicat anul trecut 386 de amenzi celor de la Enel.
‘De acum încolo, pentru o mai bună transparenţă, vrem să punem pe site-ul Autorităţii toate aceste controale’, a mai spus şeful ANRE.
Autoritatea a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că, în perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, la preţul reglementat anterior stabilit de ANRE, preţ care includea deja componenta de achiziţie de certificate verzi, furnizorii de energie electrică au facturat certificatele verzi în continuare, evidenţiind, apoi, şi separat, în factură, valoarea acestora.
‘În urma acţiunilor de control, pe care le desfăşoară conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea preţurilor şi tarifelor, şi, în baza competenţelor sale de reglementare şi calculelor efectuate în conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 30/2012, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, prin micşorarea preţului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar’, se arăta într-un comunicat al ANRE.
Întrebat dacă populaţia şi-a recuperat prejudiciul în urma dublei facturări a certificatelor verzi în 2012-2013, Havrileţ a spus, tot miercuri: ‘Din calculele noastre, facturarea eronată făcută de furnizori privind certificatele verzi la ora actuală este recuperată în proporţie de 75-80%, iar restul se va recupera până la sfârşitul acestui an’.