Din totalul persoanelor care lucrau la negru, 21 erau din Bihor şi 14 din judeţul Braşov.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis joi Agerpres, în domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi totale de 1,151 milioane de lei, din care 880.000 de lei pentru muncă la negru.
De asemenea, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut cinci propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 325 de angajatori şi au fost sancţionate 55 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru.
Au fost efectuate 11 controale în timpul nopţii, precizează Inspecţia Muncii.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au aplicat amenzi în valoare de 378.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 34 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 10 au avut loc în judeţul Timiş. Au fost dispuse două opriri de echipamente, una în judeţul Galaţi şi una în Bihor.
În Bucureşti a fost dispusă sistarea activităţii la un angajator pentru a se evita posibile accidente.
‘Am dispus la nivel teritorial, prin inspectoratele teritoriale de muncă, acţiuni de control şi supravegherea respectării legislaţiei ce priveşte asigurarea stării de sănătate a lucrătorilor în perioadele de caniculă. Tot efectivul de inspectori de muncă este implicat şi avertizăm angajatorii că măsurile minimale de protejare a lucrătorilor nu sunt opţionale, iar riscul la care îi expun pe aceştia este direct proporţional cu sancţiunile contravenţionale pe care le pot primi’, a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.
Acesta a adăugat că va continua campania de control pe litoral.
‘Continuăm campania de control pe litoral şi verificăm cu atenţie modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la protecţia angajaţilor când se înregistrează temperaturi extreme’, a precizat Bratu.