CCR a admis astfel, cel puțin parțial, sesizarile facute de Avocatul Poporului, Renate Weber, la actul normativ în baza căruia a fost instituită starea de urgență, în baza căreia au fost majorate valorile amenzilor date de polițiști în perioada stării de urgență.
Concret, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020, prina care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea restricțiilor impuse de regimul stării de urgenţă. Avocatul Poporului argumentează că ordonanța nu specifică faptele pentru care se dau amenzi, ceea ce este neconstituțional.
Amenzile trebuie contestate de fiecare persoană care a fost amendată, în termenul legal de contestare, procesele verbale nu se anulează automat, după cum a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, la postul de televiziune. El a mai spus că cine a plătit deja amenda și a trecut termenul de 15 zile de la plată, nu va putea primi banii înapoi.
De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.