America pregăteşte un război de trei zile în Siria
Strategii americani optează de acum pentru un atac masiv cu rachete, urmat rapid de altele asupra unor ţinte precise sau nedistruse de atacul iniţial, potrivit unor oficiali din cadrul Pentagonului, citaţi de cotidian. Doi ofiţeri americani au declarat pentru Los Angeles Times că administraţia a cerut o listă extinsă, care să includă „mult mai mult” decât lista iniţială de aproximativ 50 de obiective.
Specialiştii vor să obţină o capacitate de atac suplimentară pentru a ataca forţele dispersate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Planificatorii Pentagonului iau în considerare de acum participarea unor bombardiere ale forţelor aeriene, precum şi cinci distrugătoare lansatoare de rachetă americane care patrulează în prezent în estul Mării Mediterane, pentru a lansat rachete de croazieră şi rachete aer-sol, rămânând în afara ariei de acţiune a apărării antiaeriene siriene, potrivit raportului.
Portavionul Nimitz şi escorta sa – un crucişător şi trei distrugătoare poziţionate în Marea Roşie – pot lansa rachete de croazieră către Siria. „Vor fi mai multe salve şi o evaluare după fiecare raid, dar totul limitat la 72 de ore şi o indicaţie clară a momentului când va trebui să terminăm”, a declarat pentru cotidian un ofiţer care are informaţii despre planurile militare.
Această schimbare de plan are loc într-un moment în care preşedintele Barack Obama continuă să pledeze în favoarea unei intervenţii în Siria, după atacurile cu armă chimică din 21 august, care au provocat sute de morţi.
Încercând să le dea asigurări congresmenilor şi compatrioţilor săi, Barack Obama a promis în alocuţiunea sa săptămânală de sâmbătă că „nu este vorba despre un alt Irak sau despre un alt Afganistan”, reiterând că Statele Unite nu vor trimite soldaţi la sol.
Obama va înregistra luni un interviu cu trei mari reţele de televiziune şi posturile PBS, CNN şi Fox News. Difuzat în cursul serii (ora locală), interviul va preceda mesajul către naţiune al lui Obama de marţi, înaintea votului Congresului.
Potrivit Los Angeles Times, preşedintele este mai degrabă favorabil unui atac limitat cu un număr redus de avioane pentru bombardarea Siriei.
În afară de îndoielile că o ofensivă americană limitată ar fi suficientă pentru a reduce capacităţile militare ale lui Assad, un ofiţer a declarat pentru cotidian că operaţiunea ar constitui o „o demonstraţie de forţă” de mai multe zile, dar că nu va modifica fundamental situaţia pe teren. Atacul „nu va avea un impact strategic asupra situaţiei actuale în război, pe care sirienii o controlează, dar luptele ar putea să dureze doi ani sau mai mult”, a declarat un alt ofiţer american.