Americanii aleg un nou președinte al SUA și Fed-ul o nouă rată a dobânzii
Săptămâna trecută a adus o avalanșă de date economice și raportări financiare trimestriale din SUA. Creșterea economică încetinește doar ușor, în timp ce inflația stagnează. PIB-ul a crescut cu o rată anuală de 2,8% în al treilea trimestru, iar rata inflației PCE de bază a rămas neschimbată la 2,7%, în septembrie, pentru a treia lună consecutiv. Dar șocul a venit de pe piața muncii, unde s-au creat doar 12.000 de locuri de muncă în octombrie, în ciuda ratei șomajului care se menține la 4,1%. Într-o notă optimistă, 75% dintre companiile din indicele S&P 500 au raportat surprize pozitive în ceea ce privește profitul pe acțiune (EPS). În timp ce datele susțin o aterizare ușoară a economiei americane, riscurile de recesiune au crescut, ceea ce ar putea determina investitorii să parieze din nou pe reduceri mai puternice ale ratelor dobânzii.
Cele mai recente date economice din SUA nu au oferit cel mai bun scenariu pentru Wall Street, dar au rămas acceptabile pentru investitori, consolidând așteptările pentru o mică scădere a ratei dobânzii de către Fed în ședința de joi. Piața a introdus deja în preț, aproape integral, o reducere de 0,25% până la un interval de 4,50% la 4,75%. Conferința de presă a președintelui Fed, Jerome Powell, ar putea oferi informații cruciale cu privire la cursul viitor al ciclului de reducere a ratelor.
Între timp, rezultatul alegerilor din SUA vine cu un impact semnificativ, deoarece candidatul câștigător va da tonul pentru următorii ani. Cu toate acestea, este dificil să evaluăm în ce măsură președintele poate influența cu adevărat creșterea PIB-ului sau performanța pieței bursiere. Mai importantă decât conducerea politică este sănătatea generală a economiei, care în prezent poziționează SUA pe o poziție relativ puternică. Rezerva Federală păstrează o mare flexibilitate pentru a răspunde la evoluții neașteptate ale economiei. În timp ce riscurile actuale cresc vulnerabilitatea la șocuri, perspectivele pe termen lung rămân pozitive. Chiar și așa, impactul economic al deciziilor politice nu trebuie subestimat, așa cum am văzut în trecut.
Istoria a arătat că incertitudinea crește volatilitatea pe piață. La ultimele alegeri prezidențiale din SUA din 2020, VIX, sau „indicele fricii”, a crescut în săptămânile premergătoare zilei alegerilor, reflectând incertitudinea cu privire la potențialele schimbări de politică cu impact asupra piețelor financiare. Această tendință a fost determinată de creșterea cererii de opțiuni pentru protecție pe termen scurt, ceea ce a dus la creșterea VIX. După ce au fost publicate rezultatele alegerilor, indicele a scăzut de obicei, deoarece incertitudinea s-a estompat și investitorii au început să evalueze impactul noii administrații.
În 2020, de exemplu, indicele VIX a crescut brusc în cele trei săptămâni dinaintea alegerilor, trecând de la 25,07 la 35,55 în ziua alegerilor – o creștere de peste 40%. Această creștere a reflectat nivelul ridicat de incertitudine electorală din acel an. Cu toate acestea, la mai puțin de o săptămână după alegeri, VIX a revenit la nivelurile anterioare, arătând cum volatilitatea poate scădea rapid odată ce rezultatul alegerilor este clar.
În acest ciclu electoral, asistăm la un comportament similar. Așteptările privind schimbări semnificative ale politicii economice ar putea duce la o volatilitate crescută, determinând o creștere a VIX. Acesta este motivul pentru care investitorii ar trebui să dea dovadă de prudență în perioadele de volatilitate crescută și să își respecte strategiile.
Indiferent de tumultul alegerilor, investitorii consideră în continuare că piețele americane sunt cele care pot oferi cel mai mare randament pentru portofoliile lor pe termen lung, conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Când au fost întrebați, 27% dintre investitorii globali au spus SUA, 18% cred că va fi Europa și 12% cred că va fi China. Investitorii români consideră că piețele din SUA oferă cel mai bun potențial pentru investițiile lor (32%), cel mai mare procent din sondaj, urmate de piețele din Europa (25%) și China (13%), acestea fiind considerate cele mai performante piețe financiare în următorii 5 ani sau mai mult.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.
Despre eToro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.