Informaţia a fost confirmată, pentru Agerpres, de reprezentanţi companiei, care urmează să emită în cursul dimineţii de joi un comunicat de presă în care vor detalia acest aspect.
Anunţul vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute şeful companiei, Marc Beacom, declara, potrivit Reuters, că BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producţiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, dar a avertizat că noile taxe ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.
În anul 2008, Black Sea Oil&Gas, companie controlată de fondul Carlyle Group LP, a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre. Compania spera să demareze producţia în 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage vastele resurse offshore ale României.
În luna decembrie a anului trecut însă, Guvernul de la Bucureşti a introdus mai multe taxe printr-o ordonanţă de urgenţă, fără un studiu de impact sau o dezbatere publică, printre care şi o taxă de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din energie şi o plafonare a preţului gazelor naturale. Aceste taxe au venit după o lege privind forajele offshore care stipulează că firmele româneşti trebuie să vândă cel puţin jumătate din producţia lor anuală de gaze naturale în România.
„Impactul acestor modificări legislative asupra planurilor noastre de investiţii este foarte negativ. Capacitatea noastră de obţine o decizie finală de investiţii este afectată în mod negativ” a declarat directorul general al Black Sea Oil&Gas, Mark Beacom.
Spre deosebire de alte ţări din regiune, România depinde foarte puţin de importurile de energie în condiţiile în care importă din Rusia mai puţin de 10% din necesarul său de gaze naturale iar restul este produs local, în principal de producătorul de stat Romgaz şi grupul OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV.
„Plafonarea preţului la gaze înlătură încrederea investitorului că fiind un producător românesc nu îi va provoca dezavantaje economice în raport cu investiţiile în alte ţări”, a spus Mark Beacom. În plus, restricţionarea vânzărilor de gaze provoacă dificultăţi companiei în a finanţa proiectul offshore, a adăugat directorul Black Sea Oil & Gas.
După ce a fost aprobată legea privind zăcămintele offshore, în luna octombrie a anului trecut, compania OMV Petrom a anunţat şi ea că amână luarea unei decizii de investiţii la perimetrul Neptun, un proiect derulat în comun cu gigantul american ExxonMobil.
Miercuri, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat că nu sunt întrunite încă condiţiile necesare pentru a lua decizia de a investi.
Cine sunt americanii de la Carlyle care deţin Black Sea Oil & Gas
Black Sea Oil & Gas este deținută de doi investitori, Grupul Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Grupul Carlyle, prin fondul Carlyle International Energy Partners (CIEP), a achiziționat compania în august 2015, iar BERD a devenit acționar minoritar în luna noiembrie 2017.
Carlyle Group (NASDAQ: CG) este o companie globală de investiții care administrează active în valoare de 195 miliarde dolari deţinute de peste 317 fonduri la data de 31 decembrie 2017. Carlyle investește în patru segmente – Corporate Private Equity, Real Assets, Global Market Strategies și Investment Solutions – din Africa, Asia, Australia, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și America de Sud.
Carlyle acoperă diverse industrii, inclusiv: industria aerospațială, servicii guvernamentale și de apărare, consum şi retail, energie, servicii financiare, sănătate, industrie, imobiliare, tehnologie și servicii pentru mediul de afaceri, telecomunicaţii şi mass-media și transport. Grupul Carlyle deţine peste 1.600 de angajaţi în 31 de birouri din şase continente. www.carlyle.com
CIEP este un fond de 2.5 miliarde dolari care investește la nivel global în explorarea și producția de petrol și gaze, rafinarea, transportul, depozitarea şi comercializarea petrolului şi a produselor petroliere şi nu în ultimul rând în servicii conexe exploatării petrolului în Europa, Africa, America Latină și Asia.
BERD este o bancă de dezvoltare multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 37 de țări din trei continente. Banca este deținută de 66 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD urmăresc îmbunătăţirea competitivităţii, incluziunii, bunei guvernări, sustenabilităţii, rezistenţei şi integrării economiilor din regiunile în care este prezentă.