Americanii fac la Bucureşti componente pentru Boeing 787, unul dintre cele mai bune avioane din lume
Fabrica de componente pentru avioane deţinută de compania americană General Electric în România începe producţia de componente pentru motoarele cu care este echipat Boeing 787 Dreamliner, potrivit unui comunicat al General Electric România.
„Fabrica de componente pentru aeronave din Bucureşti va livra piese pentru noul motor cu reacţie GEnx şi va acoperi 50% din cererea globala de componente necesare pentru producţia de combustori pentru noile motoare de aeronave LEAP până în 2016, motoare care vor fi folosite pentru avioanele Boeing, Airbus şi COMAC”, a declarat, în comunicat, managerul GE pentru Romania, Bulgaria şi Republica Moldova, Cristian Colţeanu.
GEnX este unul dintre motoarele pe care producătorul american de avioane Boeing le foloseşte pentru ultimul său model de avion comercial, modelul 787 Dreamliner, socotit unul dintre cele mai eficiente avioane ale momentului. Pe lângă noua generaţie de motoare de la General Electric, Boeing mai foloseşte şi motoare de la Rolls Royce pentru Dreamliner.
Componentele pentru motor sunt produse de GE Aviation – Unison Engine Components, fabrică înfiinţată în 2002 pe platforma fostei uzine Turbomecanica Bucureşti. „Fabrica este dotată cu cele mai avansate echipamente de producţie din Europa şi are aproximativ 100 de specialişti, oferind o capacitate extinsă de producţie pentru familiile de motoare cu reacţie comerciale CFM56 si CF34. În prezent, peste 50% din producţia globală pentru aceste două linii de motoare este acoperită cu piese produse în România”, a declarat Cristian Colţeanu.
„Unitatea de producție GE Aviation din București deja a început să furnizeze anul trecut piese pentru motorul GEnx și în viitorul aproapiat va furniza componente pentru noul motor LEAP. 50% din cererea globală de piese necesare pentru a produce noile camerele de ardere pentru LEAP vor fi fabricate în București până în 2016. Motorul LEAP va dota noile aeronave A320neo (Airbus), Boeing 737 MAX și C919 (COMAC, China). GE investeste considerabil în proiectare, în procesul de fabricație și de testare pentru a se asigura că noul motor LEAP va depasi succesul CFM56, care este motorul comercial cel mai apreciat din istorie, de mai bine de 30 de ani” au declarat reprezentanţii GE România pentru ECONOMICA.NET.
GE este prezentă în Romania cu două unităţi de producţie, respectiv fabrica de componente pentru motoare de avioane din Bucuresti şi unitatea de producţie pentru echipamente destinate industriei de petrol şi gaze din Ploieşti.