Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a anunțat într-un mesaj pentru Reuters că discuțiile pe tema noului acord cu SUA privind mineralele ucrainene „continuă încă la nivelul diferitelor ministere” – un semn de înțelegerea nu este finalizată, în ciuda speranțelor secretarului Trezoreriei americane Scott Bessent, potrivit căruia un document ar putea fi semnat chiar săptămâna viitoare.
Conform noului acord, care a fost trimis Kievului și consultat de Financial Times, actuala administrație republicană de la Casa Albă solicită ca Ucraina și SUA să înființeze un consiliu de supraveghere care să coordoneze un fond comun de investiții, pentru a împărți între cele două țări veniturile obținute din proiectele de petrol, gaze și mineralele rare ale Ucrainei.
SUA ar urma să numească trei dintre cei cinci membri ai consiliului de administrație, conferind Washingtonului putere deplină de veto asupra fondului, potrivit noii variante a acordului.
Conform acordului propus, SUA vor avea prima opțiune de a cumpăra resursele extrase în temeiul acordului, pentru a recupera toți banii pe care i-au dat Ucrainei începând cu 2022, pe lângă o rată anuală a dobânzii de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului.
Important, acordul nu oferă Ucrainei nicio garanție de securitate pentru viitor, așa cum a cerut în mod repetat Kievul.
Trei oficiali ucraineni de rang înalt, citați de Financial Times, au sugerat că este puțin probabil ca acordul să se realizeze, unul dintre aceștia afirmând că noul proiect de propunere al SUA este „incorect”, iar altul asemănându-l cu un „jaf”.
Termenii propuși de Washington depășesc cu mult acordul discutat în zilele premergătoare întâlnirii controversate din Biroul Oval de luna trecută dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Zelenski a declarat marți că Statele Unite au propus un nou acord „major” și că oficialii ucraineni încă analizează termenii acestuia.
Zelenski a adăugat joi că SUA schimbă „în mod constant” termenii acordului propus privind mineralele, dar a adăugat că nu dorește ca Washingtonul să creadă că Kievul este împotriva înțelegerii.
Într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei săptămâni, Bessent a declarat că SUA au „transmis un document complet pentru parteneriatul economic” și că Washingtonul speră să „treacă la discuții complete și poate chiar să obțină semnături săptămâna viitoare”.
Trump a declarat că un acord privind mineralele va contribui la asigurarea unui acord de pace, oferind Statelor Unite un interes financiar în viitorul Ucrainei. El consideră, de asemenea, că acesta este modul în care America își recuperează o parte din zecile de miliarde de dolari pe care le-a acordat Ucrainei sub formă de ajutor financiar și militar de la invadarea Rusiei în urmă cu trei ani.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt, a refuzat să confirme termenii ultimei propuneri, dar a declarat că acordul ar consolida relația dintre SUA și Ucraina.