Americanii îşi fac griji că sunt spionaţi online

Americanii îşi fac griji că sunt spionaţi pe internet atât de guvern cât şi de companiile private, a raportat institutul Pew Research Center într-un studiu publicat miercuri.
Economica.net - joi, 13 nov. 2014, 06:52
Americanii îşi fac griji că sunt spionaţi online

Aproximativ 80% dintre respondenţi se declară ‘de acord’ că trebuie să îşi facă griji legate de supravegherea de către guvernul lor a convorbirilor telefonice sau online.

În plus, 91% dintre americani cred de asemenea că consumatorii au pierdut controlul modului în care informaţiile lor personale sunt colectate şi utilizate de companiile private, iar 64% estimează că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru a reglementa aceste practici.

Circa 81% dintre americani ‘aproape’ nu se simt sau ‘deloc în siguranţă’ când utilizează reţelele sociale pentru a partaja informaţii private, iar 68% nu se simt în siguranţă când discută prim mesageria instantanee /IM/.

Mai mult de jumătate îşi fac griji cu privire la siguranţa mesajelor text sau emailurilor şi aproape jumătate sunt preocupaţi de securitatea telefoanelor mobile. Dar numai 31% dintre americani se îndoiesc de securitatea telefoanelor fixe.

‘Mai degrabă decât să fie indiferenţi faţă de viaţa lor privată, majoritatea americanilor vor în schimb să se facă mai mult pentru a-i proteja’, estimează Lee Rainie, director al centrului de cercetare Internet Project şi coautor al studiului.

Unii americani, cu toate acestea, se declară gata să schimbe datele lor private cu servicii: 55% sunt dispuşi să facă schimb de informaţii cu condiţia să aibă acces gratuit la servicii online.

Aproximativ 43% dintre americani spun că au auzit ‘o mulţime’ despre supravegherea datelor cu caracter personal de către guvernul lor, iar 44% afirmă că s-a discutat ‘puţin’.

Acest sondaj este realizat după ce a trecut mai mult de un an de la dezvăluirile făcute în iunie 2013 de un fost consultant al agenţiei americane NSA /National Security Agency/, Edward Snowden, despre vastul sistem de supraveghere al Statelor Unite, notează AFP.

Aceste dezvăluiri au provocat proteste şi relaţii tensionate ale SUA cu aliaţii lor.

‘Cei care sunt cei mai conştienţi de programele de monitorizare se simt mai puţin în siguranţă în comunicaţiile lor’, notează cercetătoarea de la Pew Mary Madden.

Cercetătorii au constituit un grup de 607 adulţi care s-au oferit voluntari pentru a răspunde la patru sondaje timp de un an.

Primul dintre aceste sondaje a fost realizat între 11 şi 28 ianuarie, cu o marjă de eroare de 3,98 puncte procentuale.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. România va cumpăra 32 de avioane F-35. Senatul, for decizional, a adoptat legea
E oficial. România va cumpăra 32 de avioane F-35. Senatul, for decizional, a adoptat legea
Senatul adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35. S-au înregistrat 76 de voturi 'pentru'. Şedinţa s-a desfăşurat în format......
ALRO a trecut pe profit în primele nouă luni din 2024. Plus de 127 mil. lei, faţă de o pierdere de 394 mil. lei, în perioada similară din 2023
ALRO a trecut pe profit în primele nouă luni din 2024. Plus de 127 mil. lei, faţă de o pierdere de 394 mil. lei, în ...
Grupul Alro a înregistrat un profit net de peste 126,799 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an, comparativ ...
Ciolacu: Informările din Republica Moldova şi Ucraina nu au făcut referire la faptul că Simion este spion rus
Ciolacu: Informările din Republica Moldova şi Ucraina nu au făcut referire la faptul că Simion este spion rus
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că în informaţiile pe care le are de la guvernele Republicii Moldova şi ...
Ciucă: PSD uită ce se poate întâmpla promovând liderul unui partid care e portavocea Moscovei
Ciucă: PSD uită ce se poate întâmpla promovând liderul unui partid care e portavocea Moscovei
Candidatul PNL la Preşedinţia României, Nicolae Ciucă, a afirmat miercuri, la Ploieşti, că, pentru îndeplinirea unui ...