Desfăşurarea ar putea implica între 1.000 şi 5.000 de soldaţi, nave de război şi avioane de luptă, a precizat The New York Times, adăugând că numărul ar putea creşte în cazul în care condiţiile se deteriorează.
Potrivit CNN, Pentagonul se află în faza de identificare a unităţilor care ar putea fi desfăşurate, dar o decizie finală nu a fost luată încă.
Opţiunea unei desfăşurări de trupe americane vine după discuţiile din acest weekend dintre preşedintele Joe Biden şi consilieri ai săi, între care secretarul apărării Lloyd Austin.
Oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că se consultă cu aliaţii lor cu privire la mişcările de trupe şi că sunt luate în considerare toate scenariile.
Luni, NATO a anunţat că a plasat forţe în stare de alertă şi a trimis nave şi avioane de luptă pentru a-şi consolida apărarea în Europa de Est.
În urma acestor informaţii, Marina militară rusă a început exerciţii de apărare în Marea Baltică.
Statele Unite, urmate de Marea Britanie şi Australia, au anunţat duminică că îşi retrag o parte din personalul ambasadei de la Kiev, în faţa unei „invazii ruseşti” care ar putea „avea loc în orice moment” şi în lipsa unor progrese în negocierile dintre Rusia, SUA şi UE pentru a încerca să dezamorseze criza.
Rusia a fost acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele Ucrainei în vederea pregătirii unui atac, lucru pe care îl neagă.
Moscova cere garanţii de securitate, inclusiv respingerea statutului de membru NATO pentru Ucraina.
Statele Unite şi aliaţii săi au avertizat Rusia că vor aplica sancţiuni severe dacă va invada Ucraina.