Americanii pleacă din Marea Neagră. Exxon spune că nu a găsit cumpărător pentru proiectul Neptun

Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, marţi seara, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 08 ian. 2020, 09:21
Americanii pleacă din Marea Neagră. Exxon spune că nu a găsit cumpărător pentru proiectul Neptun

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri.

Deşi analizează posiblitatea unor discuţii cu privire la participaţia sa, „intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare”, a spus Spitler.

Primele zvonuri referitoare la planurile Exxon Mobil de ieşi din proiectul offshore Neptun din România au apărut anul trecut, dar nici compania americană şi nici Guvernul României nu le-au confirmat în mod oficial.

La începutul acestei săptămâni, premierul României, Ludovic Orban, a spus că Romgaz ar fi interesat să se alăture consorţiului format din OMV Petrom şi o a treia companie pentru a dezvolta proiectul offshore Neptun. Ludovic Orban a adăugat că grupul rus Lukoil a solicitat informaţii cu privire la această vânzare.

„În cazul în care Exxon va decide să vândă, vrem un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participaţia”, a declarat, luni seara, la Digi 24, Ludovic Orban, adăugând însă că „există şi alte oferte”.

O eventuală vânzare a participaţiei deţinute de Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun, pentru care este nevoie de aprobarea Guvernului României, ar aduce mai aproape grupul american de obiectivul său de a strânge 15 miliarde dolari din vânzarea de active până în 2021.

În luna noiembrie a anului trecut, surse din apropierea acestui dosar au declarat pentru Reuters că participaţia de 50% pe care o deţine Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun Deep ar avea o valoare de aproximativ 250 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...