Amnistia fiscală pentru bugetari, adoptată de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a admis marţi cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu şi a adoptat proiectul de lege privind exonerarea de la plata unor sume pentru salariaţii plătiţi din bani publici, cu 315 voturi pentru, 6 abţineri şi un vot împotrivă.
Economica.net - mar, 09 sept. 2014, 10:30
Amnistia fiscală pentru bugetari, adoptată de Camera Deputaţilor

Iniţial, legea se referea la profesorii din localităţile Lupeni, Petroşani şi Vulcan, judeţul Hunedoara, care ar fi trebuit să restituie anumite sume, ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte organisme de control a unor prejudicii.

Parlamentul a modificat însă acest proiect şi a extins amnistia fiscală la toţi bugetarii.

Preşedintele României solicitase reexaminarea legii trimise la promulgare la data de 15 iulie 2014, iar în motivarea cererii de reexaminare precizase că modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natură să confere caracter individual legii, întrucât aceasta nu se aplică la un număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci într-un singur caz, respectiv personalului încadrat în unităţile de învăţământ din localităţile Lupeni, Petroşani, şi Vulcan, judeţul Hunedoara, se arată în raportul Comisiei pentru muncă.

Şeful statului arăta în cererea de reexaminare că ‘soluţia legislativă are caracter discriminatoriu’ şi o ‘diferenţă de tratament între cei care vor beneficia de prevederile acestei legi şi celelalte categorii de persoane nu se justifică, fiind lipsită de un temei obiectiv şi rezonabil’.

Obiectul de reglementare al legii se referă la stabilirea unor măsuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar, plătit din bugetul general consolidat, în sensul exonerării de la restituirea sumelor încasate în plus, peste nivelul stabilit prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Proiectul privind amnistierea fiscală în cazul mamelor, adoptat de Camera Deputaţilor
     
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede amnistierea în cazul mamelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate în mod greşit.

Proiectul prevede că sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a legii în discuţie să se restituie eşalonat, pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost adoptat, cu amendamente, cu 315 voturi pentru, 6 abţineri şi 3 voturi împotrivă.

Iniţiatorul a modificat articolul 16, alin. 3 al OUG astfel încât, pe perioada concediului pentru creşterea copilului, să se permită părinţilor primirea sau realizarea unor venituri suplimentare anuale, în cuantum de 1.500 de lei.

Această prevedere a fost amendată în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, amendament însuşit şi de plen, în sensul majorării veniturilor realizate de mame de la 1.500 la 3.000 de lei.

‘Guvernul a iniţiat acest proiect pentru că de doi ani tot reparăm greşeli şi nedreptăţi făcute de Guvernele anterioare. O mămică pe timpul concediului de îngrijire a copilului poate să încaseze şi venituri suplimentare. În Comisia de muncă a fost adoptat un amendament prin care nivelul veniturilor unei mame aflate în concediu de creştere a copilului se majorează de la 1.500 de lei la 3.000 de lei într-un an. Astfel o mamă va putea beneficia de un ajutor suplimentar, putând în acelaşi timp să fie acasă alături de copil, dar să şi poată munci. Aş vrea să vă rog să votăm acest proiect pentru ca mămicile care au încasat venituri şi de bună voie, având o atitudine civică, şi-au declarat veniturile, să poată de acum încolo să poată obţine şi venituri suplimentare. Este vorba de 8.000 de mame care au achitat integral plus cele 12.000 care sunt în curs de plată pe care vrem să le restituim banii plătiţi către bugetul de stat. Este o măsură reparatorie şi o viziune care să vină în susţinerea familiei şi copilului’, a spus, în plenul Camerei, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Deputatul Gheorghe Ialomiţianu a subliniat că PDL susţine proiectul de lege doar dacă prin acesta Guvernul ‘nu va introduce noi impozite şi taxe’.

Deputatul PNL Cristina Pocora consideră că ‘legea are un caracter pur electoral’, dar a fost votată de deputaţii liberali pentru că ‘mamele nu au nicio vină’ pentru greşelile de calcul.

‘Este un segment cu un număr de mămici de al căror vot Victor Ponta are nevoie. Nu avem în faţă o lege prin care să susţinem mamele. Este o amnistiere (n.r. fiscală) a acestor persoane, dar nu ne vindeţi această lege ca marea revoluţie pe care o faceţi dvs în susţinerea mamei şi a copilului. Asta nu este o politică activă’, a spus Pocora.

Ea a precizat că nu este de acord cu ‘discriminarea introdusă prin restituirea în timp de cinci ani a banilor plătiţi deja de unele mame, în vreme ce altele, care nu plătit, vor fi amnistiate’. Amendamentul propus de Pocora ca mamele care au plătit deja să îşi primească banii înapoi în 6 luni a fost respins de plen.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...