Teodorovici, despre amnistia fiscală: În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern

Amnistia fiscală va fi discutată în aprilie în Guvern şi această propunere va fi bine primită de mediul de afaceri, a declarat marţi seara, la postul public de televiziune, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Economica.net - mie, 20 mart. 2019, 05:54
Teodorovici, despre amnistia fiscală: În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern

„Amnistia fiscală vine. Curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Nu, e pentru trecut. Pentru companiile publice şi cele private. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. (..) În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern. Luna viitoare. (…) La o companie de stat asta este singura, unica şansă să poţi să o readuci în economic ca un actor activ”, a spus Teodorovici.

El a precizat că sunt mai multe variante de eşalonare şi aceasta trebuie făcută într-o perioadă care să permită firmei să facă businessul pentru care a fost înfiinţată să-şi poată plăti obligaţiile faţă de terţi şi, într-un final, să dea şi statului o părticică din datoria pe care are să o dea, din principalul care rămâne.

„Şi asta să fie o perioadă atât de lungă cât să permită un astfel de comportament activ în piaţă. (…) Mai sunt lucruri care sunt vorbite deja cu mediul de afaceri. Nu vor fi luate fără să fie o discuţie în prealabil cu mediul de afaceri. Singurul caz a fost OUG 114”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare PSD-ALDE. Măsura a apărut în public şi anul trecut, doar să fie ulterior nuanţată şi apoi abandonată.

Iată ce a declarat ministrul de Finanţe la sfârşitul lunii februarie:

„Pregătim un pachet de măsuri pentru sporirea finanţării mediului privat. Vorbesc de o amnistie fiscală, curăţarea capitalului negativ din economie, finanţarea mai bună a mediului privat de către bănci. Vom avea azi o discuţie pe această temă cu Asociaţia Română a Băncilor. Sunt masuri pe care mediul privat le va primi cu mare deschidere”, a declarat Eugen Teodorovici.

Discuţia despre amnistia fiscală este una mai veche. Guvernul a mai vet cu o astfel de propunere, după care a nuanţat-o, pentru ca, în cele din urmă, să renunţe la ea.

Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare al PSD – ALDE. În vara anului trecut, strategul economic al coaliţiei, Darius Vâlcov, aducea în prim plan această idee din program şi preciza că include ştergerea datoriilor unor companii, el susţinând că astfel de lucruri „se fac, nu se discută. Mai spunea că amnistia fiscală s-ar fi putut aplica atât persoanelor fizice, cât și juridice, cu datorii la data de 31 decembrie 2017, aceasta fiind una dintre ideile luate în calcul de Ministerul Finanțelor Publice

În septembrie, anul trecut, Teodorovici preciza că guvernul are în plan o amnistie pentru datoriile fiscale ale companiilor de stat.

„Vorbim de companii româneşti, de zeci de mii de angajaţi ai acestor companii, care trebuie să aibă mai departe un loc de muncă şi să lucreze în piaţă, nimic altceva. Cine a dus mai departe discuţia către persoane fizice a făcut-o în mod greşit, cei care au datorii la stat să le plătească, pentru că altfel vor plăti penalităţi’, a afirmat demnitarul.

Cu doar o săptămână înainte, ministrul Teodorovici făcea o declaraţie în care vorbea despre persoanele fizice în contextul amnistiei fiscale.

„Şi persoanele fizice şi persoanele juridice intră în 100 de miliarde, 17 miliarde ar fi suma recuperabilă, iar 3 miliarde ar fi suma aferentă persoanelor fizice. Daca este favorabilă economiei noastre stăm la masă, propunem un mecanism foarte clar şi dacă totul e ok, luăm o astfel de decizie ca economia să aibă de câştigat”, spunea Teodorovici.

În prezentarea pachetului de măsuri fiscale prevăzut să apară luna viitoare, ministrul Teodorovici nu a făcut precizări, prezentând doar succint modificările de ordin fiscal avute în vedere în perioada imediat următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost modificat începând cu 21 noiembrie 2024, astfel încât să existe o......
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...
Auchan și Cora, actualmente parte din Carrefour, vinovate că au fixat cu furnizorii prețurile la raft. Instanța a menținut amenzile date de Consiliul Concurenței în 2019
Auchan și Cora, actualmente parte din Carrefour, vinovate că au fixat cu furnizorii prețurile la raft. Instanța a menținut ...
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv că retailerii Auchan, Cora România și patru dintre furnizorii ...