Premierul Victor Ponta afirma luni ca proiectul va reglementa situaţia obligaţiilor apărute până la 1 iunie, scrie Agerpres.
‘Miercuri trebuie să fie în şedinţa de guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut, până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege. Sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e for decizional… Noi vrem să facem un moment T0: (…) până aici ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1 iunie, oricine greşeşte plăteşte’, preciza premierul.
Amnistia pentru contribuţiile la sănătate anunţată de premierul Victor Ponta va fi valabilă pentru toţi contribuabilii care au de achitat contribuţii la sănătate pentru sume foarte mici, calculate în baza salariului minim pe economie, nu doar pentru cei care au dat statul în judecată, susţine fostul ministru delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu.
‘Înţeleg că va fi o Ordonanţă de Urgenţă pentru amnistierea pe ce a fost (plăţi datorate până la 1 iunie 2015). Va fi valabilă pentru toţi contribuabilii, cel puţin aşa a reieşit din discuţii. Subiectul a fost discutat în Coaliţia pentru Dezvoltarea României. O să fie pentru toată lumea, pentru că nu ai cum altfel. O să meargă toţi ceilalţi să dea statul în judecată şi va fi un cost suplimentar pentru toată lumea’, a declarat marţi Florin Jianu pentru Agerpres.
În privinţa implementării noului Cod Fiscal, Jianu susţine că trebuie să se facă etapizat. ‘Trebuie să fim echilibraţi. Acum s-a deschis o cutie a Pandorei în care fiecare minister, fiecare agenţie vine cu câte o idee de cum ar putea să dea o scutire, cum ar putea să dea zero TVA la nu ştiu ce…nu se poate, impactul este uriaş. Eu văd Codul Fiscal etapizat. Dacă pentru anul viitor se scade cota standard de TVA la 20% şi rămâne neimpozitarea dividendelor, este de ajuns pentru mediul de afaceri’, a mai spus Florin Jianu.
În opina sa, neimpozitarea dividendelor este cea mai inteligentă măsură din întregul Cod Fiscal pentru că lasă banii antreprenorului. ‘Dacă o coroborăm cu neimpozitarea profitului reinvestit înseamnă banii pe care îi iei din dividende şi îi reinvesteşti în propria companie. Restul, că vrem să scutim tot ce înseamnă taxe în România… întrebarea mea retorică este de ce nu au făcut-o toate statele din lume, cum funcţionează statul fără taxe?’, a subliniat Florin Jianu.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, săptămâna trecută, că a suspendat procesul de emitere şi comunicare a deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012 până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul celor care, la finele anului trecut, nu aveau 18 ani împliniţi şi a celor pentru care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară.
De asemenea, Executivul are pe ordinea de zi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui împrumut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri din privatizare.