Obligaţiile de plată aferente sporurilor încasate de bugetari între 2008 şi 2010 vor fi stinse. Este vorba despre banii pe care Curtea de Conturi a decis că bugetarii trebuie să-i dea înapoi la buget.
Pentru limpiditate, precizăm că legea prin care vor fi stinse obligaţiile de plată aferente sporurilor încasate între 2008 şi 2010 afectează doar funcţionarii publici. Nu afectează medicii şi profesorii.
Bugetarii nu vor restitui sporurile dacă le-au primit în baza unui contract colectiv de muncă sau în baza hotărârilor consiliilor locale şi judeţene.
Proiectul de lege a fost iniţiat de UDMR şi a venit în contextul în care Curtea de Conturi obliga aproximativ 300.000 de bugetari, cu precădere din administraţia publică locală, să restituie sporurile obţinute în perioada 2008-2010, împreună cu dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere.
Sporurile au fost acordate bugetarilor în baza contractelor colective de muncă, cu încuviinţarea Ministerului Muncii. Ministerul de resort, prin instituţiile subordonate, a înregistrat aceste contracte colective, fără să le semnaleze celor vizaţi de acestea că ar încălca legea. Ministerul Muncii a consimţit acordarea acestor sporuri bugetarilor, în perioada 2008-2010. În absenţa unei reacţii din partea Ministerului Muncii, care să le semnaleze ilegalitatea acordării acestor sporuri, angajatorii le-au oferit în continuare, în baza contractelor colective negociate.
Sporurile au mai fost acordate funcţionarilor din primării, unele dintre ele frizând absurdul: sporuri pentru zâmbet şi pentru xerox, precum şi sporuri pentru ţinută decentă.