Ampere și Horse/Power, proiecte în noul plan Renaulution „Revolution” al Renault

Grupul Renault a dat astăzi mai multe detalii despre a treia etapă a planului său Renaulution. Conform francezilor, diviziile Ampere și Horse vor genera fonduri suplimentare pentru grup.
Robert Stan - mar, 08 nov. 2022, 09:35
Ampere și Horse/Power, proiecte în noul plan Renaulution „Revolution” al Renault

Planul Renaulution: „Revolution”, a treia etapă a programului de redresare implică, printre altele, ca divizia Horse – din care fac parte entitățile producătoare de motoare și transmisii din România „își propune să genereze mai multă productivitate, să micșoreze costurile fixe și să îmbunătățească semnificativ bilanțul Grupului”. Renault Group va păstra 50% din capitalul acestei entități și, prin urmare, va deconsolida această activitate din sfera Grupului și din situațiile sale financiare din a doua jumătate a anului 2023.

Impactul acestei deconsolidări este estimat printr-o reducere a activelor fixe cu 2,5 miliarde de euro, o variabilizare a costurilor fixe de 1,2 miliarde de euro, în medie pe an, și o reducere de 2,4 miliarde de euro a cheltuielilor R&D și Capex din 2023 până în 2030. De asemenea, planul pentru Horse implică o mai mare competitivitate a costurilor soluțiilor de propulsie: 2,5 miliarde de euro în perioada 2023-2030, cu impact pozitiv încă din 2024, dividende corespunzătoare cotei de capital păstrate de Renault Group și un potențial câștig de capital viitor.

Prin proiectul Horse/Power, Renault Group și Geely își vor reuni activitățile în domeniul motoarelor termice în cadrul unei entități în care partenerii vor deține părți egale (50% – 50%).

Această entitate dedicată va concepe, va dezvolta, va produce și va vinde componente și sisteme de propulsie termică și hibridă cu tehnologii de vârf. Încă de la înființare, această entitate va genera o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de euro pentru un volum de producție de cinci milioane de unități anual. Ea dispune deja de 8 clienți care vor beneficia de o productivitate și de sinergii sporite.

Această entitate de sine stătătoare va avea o acoperire și o activitate la nivel global cu 17 uzine care vor deservi 130 de piețe, cinci centre de cercetare & dezvoltare în Europa (Spania, România și Suedia), China și America de Sud cu un total de 3.000 de ingineri, 19.000 de angajați în total pe trei continente.

Divizia pentru electrice, Ampere, localizată în Franța, va propulsa brandul Renault „către un viitor orientat spre electricitate, prin mobilizarea resurselor financiare ale Grupului într-un mod limitat”. În acest context, Grupul intenționează să invite partenerii externi și investitorii să participe la acest demers, cu următoarele ipoteze:

• Jucător consacrat pe piața vehiculelor electrice, cu consum redus de lichidități. Free cash-flow pozitiv în 2025.
• Deschidere către investitorii externi pentru a accelera activitățile de R&D și dezvoltarea ecosistemului.
• Alianță (Renault Group, Nissan, Mitsubishi Motors): participarea la capital – în studiu.
• Ofertă publică inițială pe Euronext Paris planificată cel mai devreme pentru a doua jumătate a anului 2023 (în funcție de condițiile pieței), Renault Group păstrând o majoritate solidă și sprijinul potențialilor investitori strategici (inclusiv Qualcomm Technologies, Inc.).

Renault Group creează astfel o entitate autonomă care va fi primul jucător dedicat exclusiv domeniului electric și software provenit dintr-un constructor auto tradițional. Ampere va dezvolta, va fabrica și va comercializa vehicule de persoane 100 % electrice, dotate cu o tehnologie de vârf Software-Defined Vehicle (SDV), sub marca Renault. Ampere va îmbina experiența și atuurile Renault Group cu agilitatea unui actor dedicat 100 % domeniului electric.

Bazat în Franța, Ampere va fi un constructor auto de sine stătător cu aproximativ 10.000 de salariați. Ca entitate din domeniul tehnologiei, Ampere va favoriza inovația, datorită celor circa 3.500 de ingineri, din care jumătate specializați în software.
Până în 2030, gama de 6 vehicule electrice Ampere va fi poziționată ideal în segmentele cele mai dinamice din Europa, care acoperă 80 % din piața electrică a mărcilor generaliste: în segmentul B cu noile Renault 5 Electric și Renault 4 Electric, și în segmentul C cu Megane E-tech Electric, Scenic Electric și alte două viitoare modele. O mare parte din investiția pentru primele 4 modele a fost deja derulată.

Ampere vizează o producție de circa 1 milion de vehicule electrice pentru marca Renault în 2031. Ampere are un profil de creștere, cu o rată de creștere anuală compusă în viitorii zece ani de peste 30 %.

În acest context, Renault Group vizează atingerea unor obiective ca marjă operațională peste 8% în 2025 și peste 10% în 2030, un free cash-flow de peste două miliarde de euro pe an, în medie, în perioada 2023-2025 și peste 3 miliarde EUR pe an, în medie, în perioada 2026-2030, free cash-flow-ul va include dividende de la Mobilize Financial Services, care se estimează că vor depăși în medie 500 de milioane de euro pe an, sub rezerva aprobărilor de reglementare și ale Consiliului MFS, R&D și Capex: maximum 8% din cifra de afaceri pe 2022-2030.

Deocamdată, Renault Group confirmă perspectivele financiare pentru anul 2022: marjă operațională a Grupului peste 5%, un free cash-flow operațional auto de peste 1,5 miliarde de euro.

Renault Group, Nissan și Mitsubishi Motors sunt în prezent angajate în discuții pentru a aborda în comun noile provocări și oportunități care modelează viitorul industriei auto. Discuțiile includ un proiect de acord pe un set de inițiative strategice comune pe diverse piețe, produse și tehnologii, interesul Nissan și Mitsubishi Motors de a investi în Ampere, care va sprijini strategia Renaulution a Renault Goup și va fi unul dintre pașii strategici către Nissan Ambition 2030 și strategia Mitsubishi Motors și îmbunătățiri structurale pentru a asigura sustenabilitatea operațiunilor și guvernării Alianței.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...