„Costurile de fabricaţie (a medicamentelor) au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxă aplicată disproporţional producătorilor de medicamente ieftine) se aşteaptă să atingă un record de peste 30% şi, în plus, deficitul de personal calificat este fără precedent” spune Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).
„Sunt tot mai greu de găsit medicamente esenţiale care costă cel mult 15 lei, cum ar fi amlodipina, enalapril, metorolol, captopril, indapamida, omeprazol, pantoprazole, diclofenac, ketoprofen, ampicilina, ceftriaxona, fiind înlocuite de variante mult mai scumpe. Aşadar, este justă solicitarea noastră ca dezbaterea din campania pentru alegerile prezidenţiale să abordeze şi subiectul dispariţiei medicamentelor ieftine, utilizate de peste 8 milioane de români, în aşa fel încât să se construiască politici economice care să să prevadă măsuri de redresare a industriei farmaceutice din ţara”, a subliniat oficialul PRIMER.
Taxa clawback a fost introdusă în anul 2009, în contextul crizei economice, ca o măsură temporară prin care producătorii de medicamente acoperă deficitul de finanţare pentru consumul de medicamente. Taxa se aplică unitar producătorilor de medicamente generice (ieftine) şi celor de medicamente inovative (scumpe).
„Indicatorii economici daţi de instituţii publice şi private arată o prăbuşire a cotei de piaţă a producţiei de medicamente din ţară, de la 40% în 2006, la 20% în 2016, un deficit de balanţă comercială în industrie, de aproape 3 miliarde euro, adică aproapă 20% din deficitul total al României, şi exporturi de mai puţin de 300 milioane euro, în condiţiile în care ţări ca Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovenia exportă fiecare medicamente de peste 2 miliarde euro anual spune Dragoş Damian.
Din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România fac parte: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bioeel, Biofarm, Gedeon Richter, Labormed Alvogen, Laropharm, Magistra C&C, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia Sun Pharma, Vim Spectrum.
Producătorii de medicamente generice care fac parte din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România au 19 fabrici de medicamente în ţară, unde se fac peste 1.500 de medicamente la standarde internaţionale.