Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a fost repus în funcţiune ieri, 2 noiembrie, ora 19:00, după ce a fost blocat începând din 1 noiembrie, ora 9:00.
Astăzi, 3 noiembrie, începând cu ora 8:15, sunt din nou blocate SIUI, sistemul informatic al cardului naţional de sănătate şi al reţetei electronice.
Informatizarea sistemului sanitar românesc a costat 172,55 de milioane de euro şi a constat în implementarea şi funcţionarea următoarelor componente: sistemul informatic unic integrat (SIUI), reţeta electronică (SIPE), cardul electronic de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES).
Defalcat, SIUI a costat circa 123,98 de milioane de euro; sistemul cardului naţional de sănătate a costat în jur de 19,47 de milioane de euro; sistemul reţetei electronice a costat circa 10,66 de milioane de euro.
Singura relevanţă pentru asiguratul care contribuie la asigurările sociale de sănătate este dacă aceste componente funcţionează.
UPDATE: 4 noiembrie 2016: Medicii de familie atrag atenţia că în continuare nu pot valida serviciile efectuate, nu pot elibera reţete în sistem online şi că tot ce nu se rezolvă în aceste zile se reportează pentru zilele în care sistemul va fi repornit, ceea ce le va dubla volumul de muncă, din motive neimputabile lor!
Nici pe 4 noiembrie, sistemele informatice ale CNAS nu funcţionează. Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, organizaţii reprezentative ale medicilor de familie din România, arag atenţia asupra celor mai spinoase consecinţe ale blocajului sistemelor informatice gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate:
Astfel că, nici pe 4 noiembrie 2016:
Realitatea obiectivă confirmă: CNAS nu este capabilă să îşi asume buna funcţionare a PIAS, mentenanţa acesteia şi prin urmare – nici validarea serviciilor medicale. De aceea, solicităm emiterea unui ordin al CNAS care să acopere perioada de nefuncţionare pentru validarea serviciilor efectuate de medicii de la toate nivelurile. În afara riscurilor evidente ca medicii să nu poată primi contravaloarea serviciilor medicale efectuate în aceste perioade de blocare, rămâne o certitudine faptul că nefuncţionarea PIAS a generat un stres de neimaginat oricărui doctor care este obligat să o folosească. Sistemul în sine, în loc să uşureze munca profesioniştilor din sistem, o face aproape imposibilă, au conchis reprezentanţii medicilor de familie reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.