“Acestă restricţie nu vine de la Consiliul Concurenţei, nu vedem o probelmă pentru persoanele fizice, indiferent dacă locuinţa este ipotecată sau nu, iar pentru persoanele juridice în cel mai rău caz se poate crea o schemă de minimis, ceea ce este un lucru destul de simplu”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Întrebat explicit dacă ar fi probleme legate de legislaţie în materie de concurenţă, Chiriţoiu a spus că „nu de la noi vin aceste obiecţii, ci probabil reflectă o prioritizare a Guvernului”, fără a da alte detalii.
Cu alte cuvinte, putem deduce din răspunsul şefului Concurenţei că limitările introduse în Ghid, care limitează drastic adresabilitatatea acestui program au fost aduse de reprezentanţii Ministerului Mediului nu pentru că ar fi probleme legate de legislaţie ci pentru că nu ar fi suficenţi bani acum pentru a se derula acest program atât de dorit de mulţi români pentru toţi cei interesaţi.
Am cerut opinia preşedintelui CC în condiţiile în care proiectul de ordin al Ministerului Mediului de modificare a ghidului de finanţare a programului de instalare de panouri fotovoltaice, care urmează să fie derulat prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a stârnit deja reacţii din partea mai multor organizaţii.
Concret, este vorba despre următoarea prevedere: “Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice”. Asta înseamnă că nu vor putea accesa programul persoanele care au ipotecă pe imobil, consitituită în favoarea unei bănci, dacă au cumpărat/construit locuința pe credit ipotecar, și nici micii antreprenori care au sediul social al firmei în imobilul pe care și-ar fi dorit să instaleze panourile fotovoltaice. Astfel, o categorie importantă de beneficiari potenţiali nu se mai califică la acest program.
Guvernul vrea să se ferească de posibilitatea de fi acuzat că oferă un ajutor de stat nelegal, în condițiile în care finanțarea programului se va face din fonduri europene.
“Introducerea condiției ca imobilul pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice, ținând cont că o astfel de sarcină ar crea premisele incidenței unui ajutor de stat/minimis; de asemenea, această obligație trebuie menținută și pe perioada de monitorizare și trebuie anunțată către terți potențiali dobânditori”, au spus cei de la Mediu.
Modificarea a stârnit deja dezaprobarea organizaţiilor care militează pentru drepturile prosumatorilor, după cum puteţi vedea aici:
Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat. Fondurile, circa 150 de milioane de euro, acoperă circa 30.000 de solicitanţi, la nivel national
Pentru persoanele fizice programul “stă să înceapă”, după cum a spus preşedintele AFM, Cornel Brezuică săptămâna trecută. AFM a trimis cererea de finanțare către Ministerul Dezvoltării, iar “săptămâna viitoare sper să avem în Guvern aprobat bugetul AFM”. Ulterior, AFM va publica lista finală cu instalatorii care au fost validați, iar persoanele fizice pot începe să acceseze programul prin intermediul unei aplicații informatice.