Ultimele estimări ale Comisiei Europene privind situaţia culturilor agricole în anul 2016-2017 indică un nou record al producţiei de grâu în UE, mare parte fiind de cea mai bună calitate. De asemenea, Europa are toate şansele să fie cel mai mare exportator de orz al lumii, urmare a producţiei record. Toate acestea şi ca urmare a activităţii fermierilor, care va permite României să se menţină pe poziţia a cincea între statele europene din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu cereale. Producţia ne plasează însă pe poziţia a şasea, având în vedere că Marea Britanie a produs 22 milioane de tone de cereale de pe 3,1 milioane hectare, în timp ce România, cu ale sale 5,2 milioane de hectare, reuşeşte o producţie de numai 19,9 milioane de hectare.
Suntem al cincilea cel mai mare cultivator de cereale, după suprafaţă
Astfel, din cei 56,9 milioane de hectare cultivate la nivel european, cu 1% sub media ultimilor cinci ani şi cu 0,6% sub nivelul anului de marketing anterior, România a cultivat pe o suprafaţă de 5,2 milioane de hectare, potrivit datelor Comisiei Europene. Suntem astfel, al cincilea cel mai mare cultivator de cereale din UE în funcţie de suprafaţă, după Franţa (9,6 milioane de hectare), Polonia (7,8 milioane de hectare), Germania (6,4 milioane de hectare) şi Spania (6,1 milioane de hectare).
În 2015, potrivit unor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) România a cultivat cereale pentru boabe pe o suprafaţă totală de aproximativ 8,2 milioane de hectare şi a raportat o producţie de aproximativ 19,2 milioane de tone.
Marea Britanie ne-a bătut la producţie
În ceea ce priveşte producţia de cereale a statelor membre, aceasta este estimată să ajungă la 294,6 milioane de tone, cu 5,5% sub nivelul anului anterior. Pentru România, care se află pe poziţia a şasea şi din punct de vedere al producţiei, anul agricol 2016-2017 ar putea aduce o producţíe de 19,9 milioane de tone, cu 3,4% peste nivelul anului anterior. De altfel, dintre cei opt cei mai mari producători europeni, România ar putea raporta a patra cea mai mare creştere a producţiei de cereale, după Ungaria (plus 20,4% până la 17 milioane de tone), Estonia (20% până la 1 milion de tone) şi Polonia (6,4% până la 29,8 milioane de tone). Creşteri vor raporta şi italienii (plus 1,1%), în timp ce Franţa va avea o scădere a producţiei cu 24,4% până la 54,8 milioane de tone, Marea Britanie va consemna un minus de 11,1%, iar Germania un minus de 7,4%.
Plus de peste 10% la producţia de grâu
În ceea ce priveşte principalele culturi cultivate în România, Comisia Europeană prognozează pentru anul de marketing 2016-2017 o producţie de 8,8 milioane de tine de grâu comun, cu peste 10% mai mult decât în anul agricol anterior. România îşi va păstra însă poziţia a cincea în rîndul celor mai mari producători UE, după Franţa (28,1 milioane de tine), Germania (24,5 milioane de tone), Marea Britanie (14,5 milioane de tone), Polonia (10,4 milioane de tone). În 2015, din datele INS, România a produs 7,9 milioane de de tone, ocupând tot locul cinci, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania.
Porumbul, tot pe roşu. Coborâm pe poziţia a treia
Producţia de porumb a acestui an va fi însă deficitară, cu un minus de peste 10% faţă de anul anterior, un alt an agricol slab pentru porumb. Comisia Europeană prognozează pentru UE 60,2 milioane de tone, din care 8,8 milioane vor fi produse în România. De altfel, faţă de anul trecut, România a pierdut o poziţie în clasament, coborând pe locul trei după Franţa (12,5 milioane de tone) şi Ungaria (9,1 milioane de tone). Din datele INS, anul trecut, fermierii români au produs 15,2 milioane de tone, fiind depăşiţi doar de către francezi care au obţinut în total 23 de milioane de tone.