An de criză pentru apicultori. Producţia de miere scade sub 50%

Producţia de miere din acest an scade la mai puţin de jumătate faţă de media ultimilor ani din cauza vremii nefavorabile care a afectat 'dramatic' efectivele de albine, însă apicultorii susţin că mierea nu va lipsi de pe piaţă şi nici preţurile nu se vor majora deoarece există stocuri, iar românii nu sunt mari consumatori de miere.
Economica.net - joi, 08 sept. 2016, 06:12
An de criză pentru apicultori. Producţia de miere scade sub 50%

‘Producţia de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puţin aceasta este estimarea noastră efectuată în toate judeţele. Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul ţării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părţi a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafeţe mici. La mierea de salcâm producţia a fost afectată în proporţie de 80% – 90%, la rapiţă de peste 80%, iar la floarea-soarelui şi tei s-a făcut 40 – 45% dintr-o producţie normală. În plus, mulţi apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producţie de 8.000 – 9.000 de tone de miere’, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta susţine că apicultura este într-un ‘grav pericol’ anul acesta deoarece familiile de albine au scăzut dramatic, iar apicultorii sunt secătuiţi din cauza cheltuielilor făcute pentru a asigura hrana şi a ţine albinele în viaţă. Deşi ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar, deocamdată apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de 15 lei pe stup.

‘Apicultura este într-un grav pericol, scad dramatic efectivele în România. Pentru că unele familii de albine au murit de foame sau au fost mai slabe, apicultorii au unificat stupii ca să nu piardă o familie. Avem peste 300 de familii de albine care s-au unificat. Apicultorii sunt secătuiţi din cauza cheltuielilor pe care le-au băgat în hrană, ca să le ţină în viaţă. Am făcut o serie de adrese la minister şi încă nu ştim nimic, deşi ministrul Agriculturii (Achim Irimescu n.r.) a anunţat că ne dă un ajutor de minimis de 15 lei pe stup’, a spus Fetea.

În pofida acestei situaţii, apicultorii afirmă că mierea nu va lipsi de pe piaţă în acest an deoarece s-a importat ‘în draci’ anul trecut, iar exporturile au fost într-un ‘blocaj total’. Pe de altă parte, în România nu se consumă prea multă miere.

‘Nu cred că va lipsi mierea de pe piaţă pentru că s-a importat anul trecut ‘în draci’. În România se aduc din import circa 3.000 – 4.000 de tone pe an, aproape 20% din consum. Exporturile nu au mers deloc anul acesta, sunt într-un blocaj total, tocmai datorită acestor importuri de miere de pe alte continente. Nu există motivaţie să lipsească mierea de pe piaţă, mai ales că în România nici nu se consumă, dar poate că va lipsi mierea românească’, a explicat reprezentantul apicultorilor.

Şeful ACA a subliniat că intenţionează să ceară iniţierea unui proiect de lege prin care producţia autohtonă de miere să fie protejată de importurile din ţări precum Argentina, China sau Mexic.

‘Oricum nu ştim ce cumpărăm atâta timp cât se amestecă mierea. De aceea, noi intenţionăm să trimitem un proiect de lege în Parlament asemănător cu legea laptelui astfel încât să ne protejeze producţia autohtonă, ca să nu se mai permită acest amestec. De exemplu, dacă se aduce miere din 10 ţări, fiecare ar trebui pusă în borcane diferite, astfel încât consumatorul să poată decide ce vrea să cumpere. Nu trebuie să mai scrie pe borcane doar miere UE sau non UE. Pe noi ne omoară cu trasabilitatea, vin în control şi trebuie să ştie exact că în borcanul respectiv este miere de la apicultorul Fetea, Popescu sau Ionescu, dar habar nu avem dacă mierea din import este din Argentina, China sau Mexic sau cum este produsă’, a explicat Ioan Fetea.

Deşi producţia de miere este mult diminuată în acest an, şeful ACA consideră că nu există nicio logică în privinţa creşterii preţurilor la miere în condiţiile în care consumul este relativ scăzut şi stocuri există.

‘Nu are nicio logică să crească preţurile, mai ales că avem un consum scăzut de miere. Am fost recent în Germania la importatorii noştri şi la fel se plângeau că şi la ei a început să scadă consumul. Tinerii nu mai mănâncă tradiţional acasă ci merg în fast-food-uri şi de aceea încearcă şi ei să intervină pe la Guvernul lor să introducă în fast-food-uri miere, în loc de alţi îndulcitori’, a adăugat preşedintele ACA.

În acest weekend, respectiv 9 – 11 septembrie, ACA organizează Târgul Naţional al Mierii – Ediţia de Toamnă pe platforma apicolă din Băneasa, unde sunt aşteptaţi peste 100 de expozanţi apicultori şi firme specializate.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.

 

Te-ar mai putea interesa și
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments, companie de investiții listată sub simbolul EVER la Bursa de Valori București, raportează un rezultat net în valoare de 273,81 de milioane de lei, de 2,8 ori mai mare......
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de dolari pentru primele nouă luni din acest an
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele nouă luni din ...
Prețurile de referință la gazele naturale cresc în Europa, după ce Gazprom a anunțat că-și oprește livrările către Austria
Prețurile de referință la gazele naturale cresc în Europa, după ce Gazprom a anunțat că-și oprește livrările către ...
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va ...
Libra Internet Bank lansează Contul Special Notarial, cu ocazia Zilei Notarului Public
Libra Internet Bank lansează Contul Special Notarial, cu ocazia Zilei Notarului Public
Libra Internet Bank anunță că în data de 17 noiembrie 2024, cu ocazia Zilei Notarului Public, va lansa Contul Special ...