Taxele și impozitele plătite de Grupul Banca Transilvania în România se ridică la aproximativ 1% din totalul veniturilor fiscale încasate de stat. Impozitul pe profit plătit catre bugetul de stat de banca și de subsidiarele din România ale Grupului BT a fost în 2024 de aproape 2% din totalul impozitului pe profit încasat la bugetul de stat de la firmele din tara noastra.
„2024 a fost încă un an în care banca și subsidiarele sale au crescut semnificativ peste media pieței în ceea ce priveste finanțările, operațiunile și tranzacțiile clienților. De asemenea, am crescut anvergura Grupului BT prin mai multe achiziții si integrari în banking si în domenii complementare precum leasing, pensii și asset management. Rămânem optimiști privind viitorul, dar și prudenți în fața unui mediu volatil, cu multiple provocari pe plan intern și internațional. Continuam să investim prin bancă și prin Grupul BT în tehnologie, inovație și produse pentru a avea o eficiență cât mai mare și a finanta susținut economia românească”, declara Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație, Banca Transilvania.
Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 207 miliarde lei, +22,4% fata de 31 decembrie 2023. Contribuția integrării OTP Bank România la creșterea activelor a fost de aproximativ 9,6 puncte procentuale.
Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 4,7 miliarde lei, din care profitul net al bancii este de 3,5 miliarde lei (creştere de 41,80% faţă de 2023). Subsidiarele și participațiile de capital au contribuit cu aproximativ 384,6 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT. Câștigul din achiziții a contribuit cu 815,7 milioane lei la profitul net al Grupului BT. Timp de cinci luni, până la 31 decembrie 2024, societățile achiziționate de la OTP Group au contribuit cu un profit de 58,1 milioane lei la rezultatele Grupului Banca Transilvania
Profitul operațional al băncii a crescut la 4,5 miliarde lei, +28,3% față de 2023, pe fondul creșterii activității operationale a băncii. Eficiența operațională BT, reflectată de raportul cost/venit, s-a îmbunătățit și a ajuns la 45,4% datorită bunei gestionari a costurilor și eficientizării activității prin digitalizarea proceselor.
Creditele și creanțele din leasing financiar nete la nivel de Grup BT au crescut cu 27,5%, pâna la 96,4 miliarde lei, iar depozitele clientilor au ajuns la 167,8 miliarde lei, +21,6% față de sfarsitul anului 2023.
Performanța liniilor de business în 2024:
Rata expunerilor neperformante (EBA) este de 2,07% la 31 decembrie 2024, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 206%. În decembrie 2024, ROE a atins 27,0% la nivel individual, depășind media sistemului bancar de 18,4%. Rata solvabilității BT, încorporând în fondurile proprii profitul net interimar pentru primul semestru al anului 2024, este de 23,54%.
Poziția Grupului Banca Transilvania pe piețe complementare banking-ului în 2024: leadership in funcție de volumele tranzacționate la BVB și în managementul activelor, consolidarea poziției pe piață de finanțare de retail auto, IFN și a fondurilor de pensii, respectiv cel mai bun an în microfinantare: